• Think Tanks

    Τι μπορούν να μάθουν οι άλλες χώρες από την πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου


    Η Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε ως η πιο ανοικτή και πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Και πώς μπορούν οι άλλες χώρες να μιμηθούν την επιτυχία της;

    Στην τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Σιγκαπούρη συγκέντρωσε 85 πόντους με άριστα τους 100, κατατασσόμενη πάνω από τις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, την Ολλανδία και την Ελβετία στις πέντε πρώτες θέσεις. Έλαβε περισσότερους από 90 βαθμούς σε τέσσερις από τους 12 δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν για να κατατάξουν τις 141 χώρες και βαθμολογήθηκε πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε όλους τους τομείς.

    «Είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ ισορροπημένης και ισχυρής επίδοσης σε όλους τους πυλώνες», λέει ο Thierry Geiger, επικεφαλής Analytics and Quantitative Research, Global Competitiveness and Risks στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Είναι πολύ κοντά στην ιδανική κατάσταση σε τομείς όπως οι υποδομές και η υγεία».

    Αναλύοντας περισσότερους από 100 δείκτες ανταγωνιστικότητας, το έργο του Φόρουμ αποσκοπεί στο να αποκαλύψει τα μυστικά των ισχυρότερων παικτών και να αναδείξει τι κάνουν καλά, ενθαρρύνοντας τους άλλους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μάθουν από αυτούς.

    Οι υποδομές ήταν ένας τομέας αριστείας, με τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Σιγκαπούρης να την τοποθετούν στην κορυφή. Και αναδείχθηκε πρώτη στην υγεία, με τον μέσο άνθρωπο να αναμένεται να απολαύσει 74 χρόνια υγιεινής ζωής.

    Συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία στην οικονομική σταθερότητα, αλλά και την ποιότητα των δημόσιων θεσμών της, οι οποίοι έρχονται δεύτεροι πίσω μόνο από τη Φινλανδία.

    Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης – και ειδικότερα για να γίνει η Σιγκαπούρη ένας κόμβος καινοτομίας, να βελτιώσει τον επιχειρηματικό δυναμισμό της και να αναπτύξει δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη για να προετοιμάσει το εργατικό της δυναμικό για τον κόσμο του αύριο. Τα χαμηλότερα σκορ της ήταν για το μέγεθος της αγοράς και για τις δεξιότητες.

    Ο Geiger τόνισε επίσης την ελευθεροτυπία ως τομέα που χρήζει βελτίωσης και σημειώνει ότι η Σιγκαπούρη είναι μια σχετικά μικρή πόλη-κράτος, γεγονός που μπορεί να κάνει δύσκολη την αναπαραγωγή των επιτυχιών της. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν μαθήματα για άλλες οικονομίες που θέλουν να ανέβουν στην κατάταξη.

    «Η Σιγκαπούρη διοικείται εξαιρετικά, εξαιρετικά καλά», λέει. «Η διαφθορά είναι πολύ χαμηλή, ο δημόσιος τομέας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός και η κυβέρνηση έχει ένα μακροπρόθεσμο όραμα και μια ικανότητα για αλλαγές. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν άλλους».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton



    ΣΧΟΛΙΑ