• Think Tanks

    Τα μυστικά των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου


    Η ενσωμάτωση νέων ιδεών και η αμφισβήτηση του status quo, διατηρώντας παράλληλα τη συνέπεια, είναι τα κλειδιά για την επιτυχία το 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

    Η έκθεση χρησιμεύει ως οδηγός για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, βαθμολογώντας τους σε βασικούς τομείς, βοηθώντας τους να εντοπίσουν εύκολα τους τομείς που επιδέχονται βελτίωσης και παρέχοντας μια ευθεία σύγκριση με τις άλλες χώρες. Εκείνο που δείχνει η φετινή έκθεση είναι ότι οι ατζέντες για το περιβάλλον και την αειφορία δεν μπορούν να επιδιωχθούν ξεχωριστά από την οικονομική επιτυχία – πρέπει να είναι πλήρως ενσωματωμένες.

    «Ο δείκτης δίνει ένα μπόνους στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην καινοτομία», λέει ο Thierry Geiger, επικεφαλής Ανάλυσης και Ποσοτικής Έρευνας, Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας και Κινδύνων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Αυτή η ικανότητα προσαρμογής, αυτή η ευελιξία μπορεί να είναι δύσκολο να κατακτηθεί, επειδή μέρος αυτής σχετίζεται με πολιτισμικές πτυχές, για παράδειγμα όταν πρόκειται για την ανάληψη κινδύνων ή όταν πρόκειται για την υιοθέτηση νέων ιδεών».

    Φέτος, σημειώθηκε βελτίωση στη συνολική παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, που οφείλεται στην καλύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας πληροφορικής. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα 40 βαθμών που πρέπει να κλείσει προτού το καλύτερο σενάριο γίνει πραγματικότητα και δεν είναι παιχνίδι zero-sum: όλες οι χώρες μπορούν να βελτιωθούν ταυτόχρονα.

    Η συνέπεια είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας καλής κατάταξης, με τα κορυφαία κράτη να αποδίδουν καλά και στους 12 πυλώνες που αξιολογούνται. Στην κορυφή της λίστας, η Σιγκαπούρη κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων σε οκτώ από τις κατηγορίες.

    «Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι δεν μπορείς να αντισταθμίσεις μια αδυναμία με την υπεροπλία αλλού», λέει ο Geiger. «Έτσι, δεν μπορείς να αντισταθμίσεις την καλή διακυβέρνηση με την τεχνολογία. Εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, είναι αυτοί που έχουν συνήθως υψηλό προφίλ σε όλες τις κατηγορίες».

    Η σκέψη με το βλέμμα στο μέλλον και η υιοθέτηση του μέλλοντος είναι ένα άλλο βασικό θέμα για τους κορυφαίους παίκτες, παράλληλα με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην πολιτική. Οι ΗΠΑ, που είναι στη δεύτερη θέση στη συνολική λίστα, είναι κορυφαίες στον επιχειρηματικό δυναμισμό και δεύτερες στην ικανότητα καινοτομίας.

    «Ο πραγματικός παράγοντας διαφοροποίησης είναι το οικοσύστημα καινοτομίας», λέει ο Geiger. «Η δημιουργία των συνθηκών ώστε η καινοτομία να γίνει μέρος ολόκληρης της οικονομίας, όχι μόνο πυρήνες αριστείας. Αυτό απαιτεί πολλή προσπάθεια».

    Ωστόσο, η καινοτομία δεν αρκεί. Η προσαρμοστικότητα των ταλέντων πρέπει να συμβαδίζει, με χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία να πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η βάση των δεξιοτήτων τους συμβαδίζει με την ικανότητα καινοτομίας τους.

    Αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν αυτοί οι παράγοντες και παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ισχυρότεροι παίκτες δουλεύουν καλά, ο Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στοχεύει να ενθαρρύνει τη μακροπρόθεσμη χάραξη πολιτικών στο μέλλον και προσφέρει έναν οδηγό για κυβερνητικούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.

    Με έντονες διαφορές τόσο μεταξύ όσο και εντός των περιοχών, προσφέρει τροφή για σκέψη σε όλες τις χώρες.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton



    ΣΧΟΛΙΑ