• Think Tanks

    Σε ποιες χώρες οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο και πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;


    Ξενυχτάτε το βράδυ ανησυχώντας ότι δεν κοιμάστε αρκετά; Δεν είστε μόνοι – μερικές χώρες βρίσκονται στη μέση μιας επιδημίας αϋπνίας που μπορεί να βλάψει την υγεία και την παραγωγικότητα των ανθρώπων.

    Ανάμεσα στις πιο ξεκούραστες χώρες, όπως προκύπτει από το Sleep Cycle, μία εφαρμογή που καταγράφει πόσες ώρες κοιμούνται οι άνθρωποι, η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην κορυφή, με τον μέσο Νεοζηλανδό να κοιμάται πάνω από 7,5 ώρες τη νύχτα.

    Η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο κατέχουν υψηλές θέσεις επίσης για τον ύπνο, ενώ η Ιρλανδία βρίσκεται κοντά.

    Όμως δεν ξεκουράζονται αρκετά όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι οι χειρότερες χώρες του κόσμου όταν πρόκειται για έναν καλό βραδινό ύπνο. Το πρόβλημα της αϋπνίας στην Ιαπωνία είναι καλά τεκμηριωμένο, ιδιαίτερα σε σχέση με το φαινόμενο του karoshi – του θανάτου που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου.

    Υπνοβατώντας προς τα προβλήματα

    Ευτυχώς, οι περιπτώσεις karoshi είναι σχετικά σπάνιες. Όμως, πολύ πριν η υγεία και η ευημερία ενός ατόμου τεθούν σε μεγάλο κίνδυνο, η στέρηση του ύπνου θα του στερήσει την ικανότητά να κάνει τη δουλειά του.

    Η αθροιστική επίπτωση της μειωμένης παραγωγικότητας ανέρχεται στο ισοδύναμο της απώλειας αρκετών εργάσιμων ημερών. Σύμφωνα με την Rand Corporation, οι ΗΠΑ χάνουν το ισοδύναμο περίπου 1,2 εκατομμυρίων εργάσιμων ημερών ετησίως λόγω του ότι οι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά. Στην Ιαπωνία, περίπου 600.000 εργάσιμες ημέρες χάνονται ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία είναι περίπου 200.000.

    Όλες αυτές οι χαμένες μέρες έχουν αναπόφευκτη επίδραση στην οικονομική απόδοση μιας χώρας. Οι ΗΠΑ χάνουν περίπου 411 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ήτοι 2,28% του ΑΕΠ. Για την Ιαπωνία, αυτό είναι περίπου 138 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (2,92% του ΑΕΠ). Στη Γερμανία αντιστοιχεί σε 60 δισ. δολάρια (1,56% του ΑΕΠ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 50 δισ. Δολάρια (1,86% του ΑΕΠ).

    Για να κοιμηθείτε, δοκιμάστε να ονειρευτείτε

    Το γεγονός ότι οι μικρές βελτιώσεις στον ύπνο μπορούν να μεταφραστούν σε πολύ μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη είναι κάτι σαν «ξυπνητήρι».

    Εάν όλοι οι Αμερικανοί που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα έφταναν μεταξύ έξι και επτά ωρών, θα υπήρχε μία ώθηση 226,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία. Όλα αυτά, ουσιαστικά, χάρη σε λιγότερο από μια επιπλέον ώρα ύπνου κάθε βράδυ.

    Αυτό το επίπεδο βελτίωσης θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 75,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην ιαπωνική οικονομία, και το νόημα το έχει πιάσει ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας διοργάνωσης γάμων με έδρα το Τόκιο που ονομάζεται Crazy. Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Kazuhiko Moriyama, ανακοίνωσε ένα επίδομα σε μετρητά για τους υπαλλήλους που κοιμούνται τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα. «Πρέπει να προστατεύεις τα δικαιώματα των εργαζομένων, διαφορετικά η ίδια η χώρα θα αποδυναμωθεί», είπε.

    Οι άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και την Αίγυπτο είναι επίσης μεταξύ εκείνων που είναι πιθανό να στερηθούν τον ύπνο. Όμως, ενώ ο μέσος όρος των 7,5 ωρών τη νύχτα που οι Νεοζηλανδοί απολαμβάνουν κάθε νύχτα είναι υψηλότερος από οπουδήποτε αλλού, ακόμη και αυτός μπορεί να μην είναι αρκετός.

    Το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα για τον ύπνο συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ