• Think Tanks

    Πώς η Αυστραλία μείωσε τις πλαστικές σακούλες κατά 80%


    Έχουν περάσει λίγοι μόνο μήνες από τότε που δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Αυστραλίας – η Coles και η Woolworths – αποφάσισαν να σταματήσουν να δίνουν δωρεάν πλαστικές σακούλες μιας χρήσης για ψώνια και ήδη η χώρα έχει δει σημαντικά αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Λιανεμπορίου της Αυστραλίας, κατά τους τρεις μήνες από τότε που εισήχθησαν οι απαγορεύσεις στην Αυστραλία, σημειώθηκε μείωση κατά 80% στην κατανάλωση πλαστικών σακουλών – ή περίπου 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες σε κυκλοφορία.

    Αν και η χώρα πανηγυρίζει σήμερα την επιτυχία του προγράμματος, οι νέες πρωτοβουλίες αντιμετωπίστηκαν με δισταγμό όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι. Η Woolworths ανέφερε αρχικά μείωση των πωλήσεων, ενώ η Coles έφτασε μέχρι και να αντιστρέψει την απαγόρευση μετά την κατακραυγή, αλλά επέλεξε τελικά να επιβάλει μια μικρή χρέωση για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.

    Ο David Stout της Εθνικής Ένωσης Λιανεμπορίου δήλωσε ότι ελπίζει πως και άλλες επιχειρήσεις – ειδικά οι μικρότερες – θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, βλέποντας τις θετικές επιπτώσεις που είχε η απαγόρευση των πλαστικών σακουλών, υποστηρίζοντας ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να “εξετάζουν αυτή τη στρατηγική χωρίς τον φόβο για αντιδράσεις“. Τελικά, εξήγησε, πιστεύει ότι η ευθύνη βαρύνει τον καταναλωτή.

    “Ο καθένας που παραδίδει τα πράγματα σε συσκευασία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το πού τα παραδίδει”, δήλωσε ο Stout. “Νομίζω ότι θα υπάρξει πολύ περισσότερη πίεση σε όλους μας για να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι ως προς αυτό που καταναλώνουμε”.

    Συνέχισε: «Για τις επιχειρήσεις, για το περιβάλλον, για τον καταναλωτή και βέβαια για τα συμβούλια που έχουν ως στόχο να απομακρύνουν αυτά τα πράγματα από τους χώρους υγειονομικής ταφής, υπάρχει ένα πλήθος πλεονεκτημάτων συνολικά για να γίνει αυτό».

    Η Αυστραλία σίγουρα δεν είναι μόνη της στις προσπάθειες να εγκαταλείψει τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Νωρίτερα φέτος, η Χιλή έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να φέρουν τις δικές τους επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες ή να επιλέξουν χάρτινες. Σε μικρότερη κλίμακα, μία προσκοπίνα στην Πενσυλβάνια βοήθησε πρόσφατα στο να περάσει μία νομοθεσία που προσθέτει χρέωση 10 σεντς σε όλες τις πλαστικές σακούλες αγορών και τα πλαστικά καλαμάκια στη γενέτειρά της, Narbeth, που έγινε η πρώτη πόλη της Πενσυλβάνια που απαγορεύει αυτά τα πλαστικά μιας χρήσης.

    Οι απαγορεύσεις πλαστικών σακουλών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας κίνησης ενάντια στη χρήση πλαστικών μίας χρήσης επειδή συνήθως δεν ανακυκλώνονται εύκολα: Επειδή τα περισσότερα προγράμματα οικιακής ανακύκλωσης δεν τα δέχονται, συχνά καταλήγουν στη χωματερή και, λόγω της έλλειψης βάρους τους, είναι πιθανό να ταξιδέψουν με τον άνεμο και επομένως να μεταφερθούν εύκολα στις πηγές νερού, στα δέντρα και στα ζωικά περιβάλλοντα.

    Για να βοηθήσετε στο να γίνει η διαφορά – ακόμη και αν δε ζείτε σε μια περιοχή με απαγόρευση πλαστικών τσαντών – σκεφτείτε να φέρνετε τη δική σας επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα, να ζητάτε αντικείμενα σε μονή σακούλα, αντί για διπλή, και να μάθετε εάν το τοπικό σας κατάστημα δέχεται πλαστικές σακούλες για πέταμα και ανακύκλωση.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Carly Sitzer



    ΣΧΟΛΙΑ