• Think Tanks

    Πάνω από το 40% των Αμερικανών θεωρούν τώρα «καλό» τον σοσιαλισμό


    Είναι οι Αμερικανοί πιο ανοιχτοί στο να αποδεχθούν τον σοσιαλισμό; Άλλοτε πολιτική προσβολή, ο σοσιαλισμός επέστρεψε στη δημόσια συνείδηση, ενισχυμένος από το χάρισμα δημοφιλών πολιτικών όπως ο Bernie Sanders και η Alexandria Ocasio-Cortez, οι οποίοι μιλούν ανοιχτά για την υποστήριξή τους στον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό. 

    Μια δημοσκόπηση της Gallup τον Απρίλιο του 2019 έδωσε νέα στοιχεία για την αυξανόμενη βάση του σοσιαλισμού, δείχνοντας ότι το 43% των Αμερικανών περιγράφει τώρα τον σοσιαλισμό ως «καλό πράγμα».

    Η απάντηση ήρθε στο ερώτημα: «Θα ήταν κάποια μορφή σοσιαλισμού θα ήταν καλό ή κακό πράγμα για τη χώρα συνολικά;».

    Συγκρίνετε την τρέχουσα υποστήριξη πάνω από το 40% του πληθυσμού για κάποιο είδος σοσιαλισμού με το 25% που τον υποστήριζε σε μια έρευνα των Roper / Fortune το 1942 – ένα από τα παλαιότερα μέτρα γνώμης που έχουμε για το θέμα.

    Το πλήθος των ανθρώπων που δεν τους αρέσει ο σοσιαλισμός έχει επίσης αυξηθεί. Το 51% των ερωτηθέντων θεωρούν τον σοσιαλισμό «κακό», έναντι 40% που το έλεγε το 1942. Η μεγάλη διαφορά είναι επίσης ότι στη δημοσκόπηση του 1940 το 34% δεν είχε γνώμη, ενώ το 2019 έτσι απάντησε μόνο το 6%. Σαφώς, λιγότεροι βρίσκονται στη μέση και οι απόψεις έχουν παγιωθεί.

    Γιατί η άλλαξε με τα χρόνια η άποψη για τον σοσιαλισμό; Αφενός, ο «Κόκκινος Τρόμος» της δεκαετίας του ’40 και του ’50 δεν είναι πλέον εκεί. Αντ ‘αυτού, οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν συχνά παραδείγματα σύγχρονων σοσιαλιστικών κοινωνιών.

    Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι περισσότεροι Αμερικανοί (23%) ταυτίζουν σήμερα τον σοσιαλισμό με την κοινωνική ισότητα και λιγότεροι με κυβερνητικό έλεγχο των μέσων παραγωγής (17%). Συγκριτικά, το 1949, το 34% των ερωτηθέντων όριζαν τον σοσιαλισμό ως το σύστημα όπου η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο των επιχειρήσεων.

    Επιπλέον, το δείγμα που μελέτησε η Gallup περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που πιστεύουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες σοσιαλιστικές χώρες τα επόμενα 50 χρόνια – 29%, σε αντίθεση με το 14% σε έρευνα του 1949.

    Από την άλλη πλευρά αυτής της τάσης είναι το γεγονός ότι περισσότεροι Αμερικανοί φαίνονται να προτιμούν η κυβέρνηση να παραμείνει εκτός της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης – δύο μεγάλα κομμάτια των περισσότερων σοσιαλιστικών προγραμμάτων. Μόνο το 41% ​​θα ήθελε να δει μεγαλύτερη συμμετοχή της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 44% θα επιθυμούσε μεγαλύτερο ομοσπονδιακό έλεγχο της υγειονομικής περίθαλψης.

    Συνολικά, οι πολίτες πιστεύουν γενικά ότι η κυβέρνηση έχει ήδη περισσότερο έλεγχο από την ελεύθερη αγορά πάνω στην αμερικανική οικονομία, με το 25% να το πιστεύει αυτό έναντι του 18% που θεωρεί ότι η ελεύθερη αγορά έχει τον έλεγχο.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Paul Ratner.



    ΣΧΟΛΙΑ