• Οικονομία

    Η Apple θα είναι το επόμενο θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας;

    apple

    Apple


    Αρχής γενομένης της Google, που ξεκίνησε το εμπάργκο στον κινεζικό κολοσσό της Huawei, ύστερα από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να θέσει την κινεζική εταιρεία στη «μαύρη» λίστα, απαγορεύοντας ουσιαστικά στις αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται μαζί της, ξεκίνησε μια σειρά εμπορικών «επιθέσεων», από τις οποίες διακυβεύεται το μέλλον πλήθους εταιρειών.

    Μετά το βέτο της Google στον τεχνολογικό εξοπλισμό της Huawei, την ανακοίνωση δηλαδή ότι διακόπτει κάθε μελλοντική συνεργασία των εφαρμογών και του λογισμικού της με τις συσκευές της κινεζικής εταιρείας, το παράδειγμα τις αμερικανικής εταιρείας ακολούθησαν και άλλες, όπως η Intel και η Qualcomm. Το γεγονός αυτό όξυνε την κατάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ΗΠΑ και Κίνα.

    Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του ιαπωνικού κολοσσού της εταιρείας Panasonic, που ενημέρωσε ότι αναστέλλει τις δοσοληψίες του με τον κινεζικό όμιλο Huawei, που προστέθηκε σε μαύρη λίστα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον προσάπτει στην κινεζική επιχείρηση που πρωτοπορεί στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς πως ενέχεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Κίνας. Ο Τζο Φλιν, εκπρόσωπος του ιαπωνικού ομίλου, ο οποίος προμήθευε ως τώρα την κινεζική εταιρεία με ημιαγωγούς και άλλα υλικά που αξιοποιεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο «Σταματήσαμε τις συναλλαγές μας με τη Χουάγουεϊ και 68 θυγατρικές της οι οποίες υπόκεινται στην απαγόρευση της αμερικανικής κυβέρνησης».

    Με αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, λοιπόν, εύλογο είναι ότι αναμένεται από το Πεκίνο να αντιδράσει, παίρνοντας αντίστοιχα μέτρα απέναντι στις αμερικανικές εταιρείες, που εδράζονται και δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Κίνας.

    Ήδη, από μελέτη που διεξήγαγε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπως αναφέραμε χθες, προέκυψε ότι, τουλάχιστον το 40% των αμερικανικών εταιρειών που φιλοξενούνται στην Κίνα σκέφτονται να «μετακομίσουν», καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρούν κινήσεις, τις οποίες ερμηνεύουν ως αντίποινα στις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου.

    Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι η καταβαράθρωση της Huawei σε διάφορες χώρες του εξωτερικού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την κινεζική οικονομία, η οποία αναδεικνύεται και προβάλλεται μέσω της Huawei. Αν το Πεκίνο λοιπόν αποφασίσει να «χτυπήσει» την Ουάσινγκτον με τον ίδιο τρόπο, τότε άμεσο θύμα αναμένεται να είναι η εταιρεία Apple, που εξυπηρετεί τον ίδιο λειτουργικό σκοπό για την αμερικανική οικονομία.

    Σε περίπτωση που η Κίνα απαγορεύσει σε εγχώριες εταιρείες να συνεργάζονται με την Apple, η απόφαση τούτη θα διαταράξει σοβαρά την παραγωγή της συσκευής.

    Η αμερικάνικη πολυεθνική δημοσιεύει έναν κατάλογο με τους προμηθευτές της, που ξεπερνούν τους 200 σε 43 χώρες. Μεταξύ τους, υπάρχουν πάμπολλες κινεζικές εταιρείες, όπως και από την Ταϊβάν. Στην Κίνα, από την εποχή του Ντένγκ Σιαοπίνγκ έχουν δημιουργηθεί ειδικές οικονομικές ζώνες, μολονότι η Apple δεν δημοσιεύει αναλυτικά ποιες είναι οι εταιρείες και ποια τμήματα της συσκευής της προμηθεύουν.

    Η «ζημιά» που θα μπορούσε να προκαλέσει το Πεκίνο στην αμερικανική εταιρεία είναι ίσως πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που θα κάνει η απόφαση Τραμπ στη Huawei, μιας και ούτως ή άλλως τα προϊόντα της δεν δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά.

    Μία από τις εταιρείες που προμηθεύει στην Apple μπαταρίες για το iPhone είναι η Sunwoda Electronics, με έδρα την πόλη Σενζέν. Από την ίδια εταιρεία, προμηθεύεται μπαταρίες και η Samsung. Αλλά και η εταιρεία BYD, θυγατρική της ομώνυμης κινεζικής αυτοβιομηχανίας, προμηθεύει άλλα τμήματα κινητών και βρίσκεται μεταξύ των προμηθευτών της Apple.

    Ονόματα λιγότερο γνωστά, όπως η ACC Tecnologies (κατασκευαστής μικροσκοπικών μικροφώνων και δεκτών), η Cathay Tat Ming Precision Metal Products (μέταλλα), η Chengdu Homin Technology (επαφές μπαταρίας, προσταστευτικά), η China Circuit Technology (κυκλώματα), είναι κάποιες μόνον από εκείνες που χρησιμοποιεί η Apple.

    Επιπλέον, εταιρείες από την Ταϊβάν συνεργάζονται για την κατασκευή του iPhone και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των κινεζικών κυρώσεων. Τα τσιπάκια σειράς Α, τα σχεδιάζει μεν η Apple, αλλά τα κατασκευάζει η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο. Τα εργοστάσιά του βρίσκονται και στην Κίνα και στην Ταϊβάν. Το iPhone το συναρμολογεί η Foxconn, με μεγάλες εγκαταστάσεις στον ασιατικό γίγαντα. Η Apple συνεργάζεται και με άλλη ταϊβανέζικη εταιρεία, την Pegatron, η οποία ένεκα του εμπορικού πολέμου μετέφερε ορισμένα από τα εργοστάσιά της στην Ινδονησία.

    Συμπερασματικά, η Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλα προβλήματα στην Apple. Εάν ο Τραμπ απαγόρευσε την πώληση τηλεφώνων Huawei στις ΗΠΑ, ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τα iPhones. Μόνο που η Huawei δεν είναι παρούσα στην αμερικανική αγορά, ενώ απεναντίας η κινεζική αγορά αντιπροσώπευε μόνον για το 2018 το 15% των πωλήσεων της Apple. Ας μη λησμονούμε πως η Google, Amazon, Facebook δεν είναι παρούσες στην Κίνα, όμως η Apple είναι και αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα.



    ΣΧΟΛΙΑ