• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας σε ρόλο… κατακτητή των ΗΠΑ

    • Bloomberg
    ortega

    Amancio Ortega, ιδρυτής της Zara


    O Amancio Ortega θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο Ισπανός κατακτητής των ΗΠΑ του 21ου αιώνα.

    Αυτόν το μήνα, το επενδυτικό όχημα του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη των Zara και του ομίλου Inditex SA ολοκλήρωσε μία συμφωνία ύψους 72,5 εκατ. δολαρίων για ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Σικάγου. Κίνηση που έρχεται μετά τις εξαγορές που πραγματοποίησε ο μεγιστάνας κατά τους τελευταίους έξι μήνες και περιλαμβάνουν ένα κτήριο σε κεντρική επιχειρηματική περιοχή της Ουάσινγκτον και δύο γραφεία στο Σιάτλ μισθωμένα από την amazon.com, συνολικής αξίας 1,1 δισ. δολαρίων.

    Τα κεφάλαια που επενδύει στις ΗΠΑ ο Ortega αυξάνουν την αξία της παγκόσμιας αυτοκρατορίας ακινήτων που έχει δημιουργήσει σε πάνω από 13 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires, καθιστώντας τον τον Ευρωπαίο με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

    Ο Ortega έχει επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική αγορά ακινήτων τα τελευταία έξι χρόνια, αποκτώντας εμβληματικά κτήρια στις ΗΠΑ, όπως το ιστορικό Haughwout Building του Μανχάταν και τον υψηλότερο πύργο γραφείων του Μαϊάμι.

    Η οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ έχει καταστήσει τη χώρα έναν δημοφιλή προορισμό για τους ξένους επενδυτές της αγοράς ακινήτων. Οι διασυνοριακές εξαγορές αμερικανικών εμπορικών ακινήτων ανήλθαν σε 94,9 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο, επίπεδα κοντά στο ιστορικό ρεκόρ, με τους αγοραστές να προέρχονται κυρίως από τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τη Real Capital Analytics.

    Η κύρια επενδυτική εταιρεία του Ortega, Pontegadea Inversiones SL, με έδρα τη Λα Κορούνια, πλήρωσε ο Μάρτιο 740 εκατ. δολάρια για τα γραφεία που έχει μισθώσει η Amazon, ενώ η εκτιμώμενη αξία τους από την τοπική κομητεία ήταν στα 550 εκατ. δολάρια.

    Πέρα από τις Η.Π.Α., η Pontegadea έχει επενδύσει σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ισπανία, εστιάζοντας σε μεγάλες πόλεις, όπως η Μαδρίτη και το Τορόντο. Μία σπάνια κίνηση του δισεκατομμυριούχου, εκτός αγοράς ακινήτων, ήταν η περυσινή του απόφαση να αποκτήσει μερίδιο στην μονάδα της Telefonica SA – Telxius Telecom ΑΕ – καταβάλλοντας 378,8 εκατομμύρια ευρώ (423 εκατομμύρια δολάρια).

    Ο Ortega, 83 ετών, έχει περιουσία καθαρής αξίας 63,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg, που τον καθιστά ως τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από το πλειοψηφικό του μερίδιό του στην Inditex, τη μεγαλύτερη αλυσίδα ειδών ένδυσης ταχείας κυκλοφορίας στον κόσμο. Ο Ortega, αντίθετα με άλλους δισεκατομμυριούχους, χρηματοδοτεί τα επενδυτικά του οχήματα μέσω των μερισμάτων της Inditex αντί να δεσμεύει μετοχές για τη χρηματοδότηση δανείων για άλλες εξαγορές.

    Από την αρχική δημόσια προσφορά της Inditex το 2001, ο Ortega έχει λάβει μερίσματα αξίας άνω των 9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Αν και κάποτε υπήρξε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, η περιουσία του Ortega συρρικνώθηκε όταν τα έσοδα της Inditex παρουσίασαν στασιμότητα. Οι μετοχές της σημείωσαν απώλειες άνω του 30% μετά το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψαν πριν από δύο χρόνια.

    Ο επιχειρηματίας έχει ασχοληθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με τον κλάδο ενδυμάτων. Γιος ενός εργάτη των σιδηροδρόμων, άρχισε να εργάζεται σε κατάστημα ειδών ένδυσης στη βορειοδυτική πόλη Λα Κορούνια σε ηλικία 13 ετών. Το 1963 άρχισε να φτιάχνει μπουρνούζια με τα αδέλφια του και την πρώην σύζυγο Rosalia Mera. Άνοιξε το πρώτο κατάστημα Zara το 1975 και δημιούργησε την εταιρεία συμμετοχών Inditex, δέκα χρόνια αργότερα.

    Αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της Inditex το 2011. Δεν είχε ποτέ δικό του γραφείο και προτιμούσε να εργάζεται μαζί με τους υπαλλήλους στον κεντρικό χώρο σχεδιασμού, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Enrique Badia στο “Zara and Her Sisters: The Story of the World’s Largest Clothing Retailer”.

    “Είναι πολύ αυθεντικός”, δήλωσε ο Keith Johnston, Διευθύνων Σύμβουλος του Family Office Council. “Είναι άνθρωπος του λαού”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ