• Think Tanks

    Ο κόσμος χρειάζεται μία μεγάλη συμμαχία κατά της κλιματικής αλλαγής

    Wind turbines stand during sunrise at the Avangrid Renewables’ Baffin Wind Power Project in Sarita, Texas, U.S., on Wednesday, June 14, 2017. In the cut-throat Texas energy market, the construction of coastal wind turbinessome 900 in allhas had a profound impact. It’s been terrific for consumers, helping further drive down electricity bills, but horrible for natural gas-fired generators. Photographer: Bloomberg/Bloomberg


    Πάνω από 40 χρόνια μετά τη δημοσίευση της πρώτης έκδοσης του World Energy Outlook (WEO) από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο πρωταρχικός στόχος της έκθεσης παραμένει ο ίδιος – να εμβαθυνθεί η κατανόησή μας για το μέλλον της ενέργειας. 

    Αυτό γίνεται εξετάζοντας τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που βρίσκονται μπροστά μας και τις συνέπειες των διαφορετικών τρόπων δράσης ή αδράνειας. Το WEO αναλύει τις επιλογές που θα διαμορφώσουν τη χρήση ενέργειας, το περιβάλλον και την ευημερία μας. Δεν είναι, και ποτέ δεν υπήρξε, μια πρόβλεψη για το πού θα καταλήξει ο ενεργειακός κόσμος.

    Αυτό το έτος φέρνει πολλές αλλαγές. Θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα δύο από αυτές. Πρώτον, μετονομάσαμε το Σενάριο Νέων Πολιτικών ως Σενάριο Ανακοινωθεισών Πολιτικών, δηλώνοντας σαφέστερα την πρόθεση να «βάλουμε έναν καθρέφτη» απέναντι στα σχέδια και τις φιλοδοξίες που έχουν ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής χωρίς να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε πώς αυτά τα σχέδια θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον.

    Δεύτερον, το Σενάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης – το οποίο παρέχει μια στρατηγική πορεία για την πλήρη κάλυψη των στόχων για το κλίμα, την ποιότητα του αέρα και την ενεργειακή πρόσβαση – επεκτάθηκε μέχρι το 2050 και αναλύθηκε λεπτομερέστερα. Αυτό παρέχει μία πιο σαφή εικόνα για το τι χρειάζεται για να κινηθεί ο κόσμος προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Αυτό που είναι απολύτως σαφές στο φετινό World Energy Outlook είναι ότι δεν υπάρχουν απλές λύσεις για τον μετασχηματισμό του κόσμου της ενέργειας. Πολλαπλές τεχνολογίες και καύσιμα έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε ισχυρή ηγεσία από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν τη σαφέστερη ευθύνη να ενεργούν και έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο για να διαμορφώσουν το μέλλον.

    Είναι επίσης σαφές για μένα ότι ο κόσμος πρέπει επειγόντως να βάλει στο στόχαστρο τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Αυτό απαιτεί έναν μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει κυβερνήσεις, επενδυτές, επιχειρήσεις και όλους όσους δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Το Σενάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ειδικά προσαρμοσμένο ώστε να βοηθήσει στο να καθοδηγήσει τα μέλη ενός τέτοιου συνασπισμού στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την τεράστια κλιματική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ήδη ενεργεί βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Outlook. Για παράδειγμα, η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο ρυθμός βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης επιβραδύνεται, αλλά οι προοπτικές βελτίωσης της απόδοσης για να μπορέσει ο κόσμος να επιτύχει τους βιώσιμους ενεργειακούς στόχους του είναι τεράστιες. Αυτό μας οδήγησε στη σύσταση μιας υψηλού επιπέδου παγκόσμιας επιτροπής για επείγουσα δράση για την ενεργειακή απόδοση, ώστε να συστήσει το πώς η πρόοδος μπορεί να επιταχυνθεί ραγδαία μέσω νέας και ισχυρότερης πολιτικής δράσης.

    Το φετινό Outlook υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της Αφρικής για το μέλλον της ενέργειας και της ενέργειας για το μέλλον της Αφρικής. Τον Ιούνιο του 2019, ο IEA και η Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης συνδιοργάνωσαν την πρώτη κοινή υπουργική σύνοδο κορυφής στην Αντίς Αμπέμπα, συγκεντρώνοντας τους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς εκπροσώπους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να προωθήσουν μια θετική και συνεργατική ατζέντα.

    Γνωρίζουμε επίσης έντονα ότι ενώ o συνεχιζόμενoς μετασχηματισμός του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι γεμάτος υποσχέσεις, έχει επίσης συνέπειες για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρικών δικτύων σε όλο τον κόσμο. Ανταποκρινόμαστε σε νέες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της συνδιοργάνωσης με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της πρώτης παγκόσμιας υπουργικής διάσκεψης για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2019 και της ανάληψης μιας μεγάλης νέας έκθεσης για την ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ότι οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, αυξάνονται παράλληλα με το CO2. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εγκαινιάσαμε πρόσφατα έναν νέο online ιχνηλάτη μεθανίου για την παρακολούθηση του προβλήματος και τον εντοπισμό τρόπων αντιμετώπισής του.

    Αυτά είναι μόνο τέσσερα παραδείγματα για το πώς το World Energy Outlook παρέχει στρατηγική καθοδήγηση στην ενεργειακή κοινότητα και οδηγεί σε πρωτοβουλίες και λύσεις στον πραγματικό κόσμο. Ο στόχος του φετινού Outlook, για άλλη μια φορά, είναι να παράσχει στους φορείς λήψης αποφάσεων στον τομέα της ενέργειας τα στοιχεία και την αντικειμενική ανάλυση που χρειάζονται για να επιδιώξουν ένα πιο ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.

    Σήμερα, αυτή η αποστολή είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol



    ΣΧΟΛΙΑ