• Business

    BP Energy Outlook: Περισσότερη ενέργεια με λιγότερους ρύπους γίνεται; Προβλέψεις για το νέο ενεργειακό περιβάλλον

    • NewsRoom


    Τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι αντικρουόμενες ανάγκες για ολοένα και περισσότερη ενέργεια και   για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και μείωση των εκπομπών ρύπων  παρουσιάζει  το BP Energy Outlook 2019 , η  έκθεση που αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς για τις τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν στην ενεργειακή αγορά τα επόμενα χρόνια.

     

    Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης από Ινδία και Κίνα

    Σύμφωνα με το BP Energy Outlook 2019, τα 3/4 της αύξησης στη ζήτηση ενέργειας θα προέλθει από τη βιομηχανία και τα κτίρια. Μόνο τα κτίρια αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας αύξησης ενέργειας, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Γεωγραφικά όλη η νέα ζήτηση θα προέλθει από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, με την Ινδία να ξεπερνά την Κίνα, στην οποία καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης.  Τα βασικότερα αίτια για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας αφορούν αφενός στην αύξηση του πληθυσμού, κυρίως όμως στην αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι ΑΠΕ αναπτύσσονται ραγδαία

    Σύμφωνα με το BP Energy Outlook 2019 οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας και θα καλύπτουν περίπου το 50% της αύξησης στην παραγωγή ενέργειας. Οι ΑΠΕ θα καταστούν η κύρια μορφή παραγωγής ενέργειας ξεπερνώντας τον άνθρακα. Ηγέτιδα δύναμη στη χρήση των ανανεώσιμων θα παραμείνει η Ευρώπη.

    Από τα ορυκτά καύσιμα το φυσικό αέριο αναπτύσσεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Το LNG εισέρχεται δυναμικά στη ναυτιλία και καλύπτει το 50% των αναγκών. Το μερίδιο του φυσικού αερίου συνολικά καταγράφει αύξηση σε όλες τις περιοχές, ενώ το εμπόριο του LNG αναμένεται να ξεπεράσει το αέριο που διακινείται μέσω αγωγών.

    Η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχιστεί κυρίως στις μεταφορές. Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πετροχημικών. Σύμφωνα με την έκθεση της BP εφόσον οι επενδύσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας περιοριστούν μόνο στα υφιστάμενα πεδία παραγωγής και δεν υπάρξει ανάπτυξη νέων πηγών παραγωγής πετρελαίου, θα υπάρξει σημαντικό κενό για την κάλυψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης.

    Όσον αφορά στην κατανάλωση άνθρακα, θα παραμείνει σταθερή χωρίς αύξηση, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

     

    Η Ελλάδα: Tο 90% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζον πρόβλημα

    Tο 90% των Ελλήνων,σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζον πρόβλημα, είπε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία χθες στην παρουσίαση της έκθεσης, μίλησε για τα στοιχεία αλλά και τους στόχους της χώρας μας ως προς την ενεργειακή μετάβαση. Με τις κατάλληλες πολιτικές, τόνισε,  μπορεί να επιτευχθεί η κάλυψη των στόχων, υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό momentum και οι πολιτικές θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κοινωνίας.

    Οι τρεις βασικοί στόχοι της χώρας, σημείωσε, αφορούν στο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών σταθμών μέχρι το 2028, την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ από το 31% στο 35% μέχρι το 2030 και η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ