• Think Tanks

    Καπιταλισμός vs Κομμουνισμού: Ποιος κερδίζει τον “πόλεμο” 100 ετών;

    • NewsRoom


    Παρακάτω παρατίθενται παρατηρήσεις του γνωστού οικονομολόγου Mark Skousen, τις οποίες ενέπνευσε η 100η επέτειος του Forbes. Ο Skousen είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Chapman, εκδότης του Forecasts & Strategies και πρώην αρθρογράφος του Forbes (1995-2001).

    “Κανένα σύστημα δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικό με τον καπιταλισμό στη μετατροπή της σπανιότητας σε αφθονία. Ο δημοκρατικός καπιταλισμός, ως σύστημα, είναι πιο ανθρώπινος από τις κυριαρχούμενες από την κυβέρνηση οικονομίες κυριαρχίας και ελέγχου.” – Steve Forbes

    Μία από τις ιδιαιτερότητες της ιστορίας της οικονομίας είναι ότι το 1917 υπήρξε το έτος τόσο της γένεσης του Forbes, του πρώτου επιχειρηματικού περιοδικού των ΗΠΑ, όσο και της επανάστασης των μπολσεβίκων που ξεκίνησε το αντικαπιταλιστικό κίνημα του μαρξισμού / λενινισμού.

    Το γεγονός της εκατονταετίας δεν διαφέρει πολύ από μία σύγχρονη εκδοχή του Ιώβ στην Παλαιά Διαθήκη, ο οποίος ευλογήθηκε με πλούτο και στη συνέχεια δοκιμάστηκε από τον διάβολο. Ομοίως, αφού είδε την άνθιση της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και την ανέλιξη του πιστού του υπηρέτη B.C. Forbes, ο Θεός επέτρεψε στον διάβολο να δοκιμάσει το “αόρατο χέρι” του καπιταλισμού της αγοράς με τη μεγαλύτερη απειλή του, τη διάδοση του κομμουνισμού και του σοβιετικού σοσιαλιστικού μοντέλου κεντρικού σχεδιασμού σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Όπως και ο Ιώβ, το σήμα κατατεθέν του ηρωικού καπιταλισμού του Forbes θα αντέξει τελικά τη δοκιμασία και θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, αλλά όχι χωρίς μεγάλο ανθρώπινο πόνο. Μία περίοδο περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε κάτω από τον σκληρό ζυγό της κομμουνιστικής κυριαρχίας.

    Τρεις γενιές ανθρώπων βρίσκονταν στο τιμόνι του περιοδικού και συμμετείχαν στην έντονη διαμάχη των ιδεολογιών μεταξύ του καπιταλισμού και του κομμουνισμού.

    –Προδοσία” στα σχολικά εγχειρίδια. Ο ιδρυτής B.C. Forbes έζησε σε μεγάλο βαθμό σε μια εποχή που ο καπιταλισμός ήταν σε περίοδο άμυνας. Ο σοσιαλισμός και ο ναζισμός ήταν πολύ διαδεδομένοι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ειδικά στις πανεπιστημιουπόλεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο B.C. Forbes άρχισε να εμπλέκεται στην εθνική διαμάχη για τα σχολικά εγχειρίδια, γραμμένα από τον “ριζοσπαστικό καθηγητή” Howard Rugg του Teacher College στο πανεπιστήμιο Columbia. Αυτή ήταν η εποχή της “προοδευτικής” εκπαίδευσης υπό τον John Dewey και άλλους ομοϊδεάτες εκπαιδευτικούς που ενθάρρυναν τους μαθητές να αμφισβητήσουν τον ξεπερασμένο πατριωτισμό του παρελθόντος και την άποψη ότι η Αμερική είναι η “γη ευκαιρίας” για όλους.

    Ο B.C. ανέλαβε μια θέση στο συμβούλιο του τοπικού σχολείου στο Englewood του New Jersey, για να απαλλάξει τις τάξεις από αυτά που θεωρούσε “εμπνευσμένα από τον κομμουνισμό” σχολικά εγχειρίδια. Ο Forbes είπε ότι τα βιβλία του Rugg “περιέχουν … το είδος προπαγάνδας που υπερασπίστηκαν οι κομμουνιστές”. Έγραψε: “Αν ήμουν νεαρός, αυτά τα βιβλία του Rugg θα με έστρεφαν στο να πιστέψω ότι ολόκληρο το αμερικανικό σύστημα, το σύνολο της αμερικανικής μορφής κυβέρνησης, είναι λάθος, ότι οι συντάκτες του Συντάγματός μας αποτελούσαν ως επί το πλείστον μια ομάδα εγωκεντρικών μισθοφόρων, ότι η ιδιωτική επιχειρηματικότητα πρέπει να καταργηθεί και ότι πρέπει να υιοθετήσουμε την κομμουνιστική Ρωσία ως μοντέλο μας”. Ο B.C. και οι υποστηρικτές του σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν τον στόχο τους και μέχρι το 1943 τα περισσότερα βιβλία του Rugg δεν χρησιμοποιούνταν πλέον στις αμερικανικές αίθουσες διδασκαλίας.

    –Malcolm Forbes: Ευτυχής πολεμιστής του καπιταλισμού! Ο Malcolm Forbes (γνωστός και ως MSF), που εκπροσωπεί τη δεύτερη γενιά διοίκησης του περιοδικού, υιοθέτησε μια πιο θετική προσέγγιση κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Αφού διεκδίκησε δύο φορές (ανεπιτυχώς) τη διακυβέρνηση του New Jersey, στη δεκαετία του 1950, ο MSF εγκατέλειψε τις πολιτικές τους φιλοδοξίες κι έγινε ένας ευτυχής πολεμιστής του καπιταλισμού. Αλλά αντί να προχωρήσει σε μία άμεση επίθεση, ξεκίνησε μια εκστρατεία που προώθησε την ιδέα ότι ο καπιταλισμός είναι καλύτερο σύστημα από τον κομμουνισμό.

    Πώς απαλλάσσεστε από μια κακή ιδέα; Με μια καλύτερη ιδέα! Ο MSF το έκανε αυτό προωθώντας το Forbes ως ένα “δυναμικό, εξαιρετικά κερδοφόρο, ευανάγνωστο επιχειρηματικό περιοδικό μαζικής κυκλοφορίας αφιερωμένο στα χρήμα, τον πλούτο και την επιτυχία”, σύμφωνα με τον βιογράφο του Forbes, Arthur Jones. Λειτούργησε, καθώς το Forbes ξεπέρασε τους ανταγωνιστές Business Week και Fortune ως το επιχειρηματικό περιοδικό με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

    Ο Malcolm Forbes προώθησε παθιασμένα και χωρίς δεύτερη σκέψη τον επιχειρηματικό καπιταλισμό. Οι συλλογές του με αυγά Fabergé, οι μοτοσικλέτες και τα αερόστατα, το τζετ στα χρώματα του δολαρίου (πράσινο και χρυσό) “Capitalist Tool” και η συνεχής ψυχαγωγία των σημερινών και δυνητικών διαφημιζόμενων στο γιοτ The Highlander, έκαναν το Forbes όχι μόνο μια μεγάλη δημοσιογραφική και εμπορική δύναμη, αλλά και το σύμβολο της επιχειρηματικής επιτυχίας.

    Ο MSF αντιμετώπισε την πρόκληση του Ρώσου ηγέτη Nikita Khrushchev, λέγοντας, ουσιαστικά, ότι “εμείς οι καπιταλιστές θα σας θάψουμε!”

    Για να αντισταθμίσει το “μικρό κόκκινο βιβλίο” του Mao, ο MSF δημοσίευσε τη δική του μικρή πράσινη έκδοση, “Τα αποφθέγματα του προέδρου Malcolm”. Ήταν επίσης ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε ελεύθερη πτήση με αερόστατο στην Κίνα το 1982, αψηφώντας τους περιορισμούς πτήσης που του έθεσαν κομμουνιστές αξιωματούχοι.

    Η επαναστατική καπιταλιστική εκστρατεία του MSF πέτυχε τον απόλυτο θρίαμβό της τον Νοέμβριο του 1989, όταν το τείχος του Βερολίνου κατεδαφίστηκε.

    – “Ο καπιταλισμός θα μας σώσει!” Ο Steve Forbes ανέλαβε τα ηνία το 1990, όταν ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο Steve κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δυσκολίες που έγειρε η “δημιουργική αναταραχή” της εποχής της οικονομικής ελευθερίας. Όταν ο Mikhail Gorbachev ανέπτυξε τη δική του αντικομμουνιστική επανάσταση στη Ρωσία, ο πρώην Ρώσος ηγέτης έγινε ιδιώτης πολίτης. Τον Μάιο του 1992 ο Gorbachev αποφάσισε να κάνει διακοπές δύο εβδομάδων στις ΗΠΑ. Ο Steve διέθεσε το τζετ της εταιρείας, το “Capitalist Tool”, στον Gorbachev και τους συνεργάτες του, πραγματοποιώντας πτήσεις σε όλη τη χώρα, που περιλάμβαναν στάσεις στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να μην αναφέρουμε το Radio City Music Hall, όπου ο Steve συνέστησε τον Gorbachev και τον Ronald Reagan στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να γιορτάσουν την 75η επέτειο του περιοδικού Forbes.

    Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του ως αρχισυντάκτης, ο Steve Forbes έχει υποστηρίξει τα οφέλη από τη χαμηλή φορολογία, το ισχυρό χρήμα και τη λογική διακυβέρνηση έναντι των αυστηρών κυβερνητικών ρυθμίσεων. Ούτε ο Κεϋνσιανισμός ούτε ο σοσιαλιστικός κεντρικός σχεδιασμός κέρδισαν το ενδιαφέρον του, ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-2009. “Μόνο ένας δυναμικός, επιχειρηματικός ιδιωτικός τομέας είναι ικανός να παράγει την [αναγκαία] ανάπτυξη και ευημερία. Οι κυβερνητικές οικονομίες διοίκησης και ελέγχου απλά δεν μπορούν να το κάνουν”, συμπέρανε στο “Πώς ο καπιταλισμός θα μας σώσει” (Crown Business, 2009).

    Από το 1917, παρακολουθούμε τον πόλεμο μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων δυνάμεων πολιτικής ιδεολογίας. Μερικές φορές το περιοδικό Forbes ίσα που επέζησε της επίθεσης από τους εχθρούς του, αλλά τελικά κατάφερε να κατακτήσει τον επιχειρηματικό κύκλο των εκδόσεων και τους εχθρούς της οικονομικής ελευθερίας. Στο φετινό FreedomFest, ο Steve Forbes ανακοίνωσε τη νίκη του: “Το πνεύμα του καπιταλισμού ζει”, δήλωσε θριαμβευτικά. Ο William Baldwin, πρώην συντάκτης του Forbes, το εξέφρασε καλύτερα: “Ο καπιταλισμός και το Forbes έχουν επιβιώσει περισσότερο από την επανάσταση των μπολσεβίκων”.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θα υπάρχει ασφάλεια μέσα από την περιήγηση στο διαδίκτυο το 2020;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Άνθρωποι εναντίον μηχανών στον εργασιακό τομέα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθερά πάνω από τα 7.000 δολάρια η τιμή του Bitcoin, χωρίς την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ