• Think Tanks

    Η τράπεζα που προσφέρει στεγαστικά δάνεια με αρνητικό επιτόκιο


    Μια τράπεζα στη Δανία προσφέρει στεγαστικά δάνεια με αρνητικό επιτόκιο, πληρώνοντας ουσιαστικά τους πελάτες της για να δανειστούν χρήματα για την αγορά κατοικίας.

    Η τράπεζα Jyske Bank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πελάτες θα είναι πλέον σε θέση να πάρουν στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου με αποπληρωμή σε 10 χρόνια, με επιτόκιο -0,5%, δηλαδή οι πελάτες θα πληρώσουν λιγότερο από το ποσό που δανείζοντα.

    Για να κατανοήσουμε το ποσοστό -0,5% με απλούς όρους: Εάν αγοράζατε ένα σπίτι για 1 εκατομμύριο δολάρια και εξοφλούσατε πλήρως το δάνειό σας σε 10 χρόνια, θα αποπληρώνατε στην τράπεζα μόνο 995.000 δολάρια.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και με το αρνητικό επιτόκιο, οι τράπεζες συχνά επιβάλλουν χρεώσεις που συνδέονται με το δανεισμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών μπορεί εν τέλει να πληρώσουν περισσότερα.

    «Είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των στεγαστικών δανείων», δήλωσε ο οικονομολόγος της Jyske Bank Mikkel Høegh στη δανική τηλεόραση, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Copenhagen Post. «Πριν από μερικούς μήνες, θα λέγαμε ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατό, αλλά έχουμε εκπλαγεί ξανά και ξανά, και αυτό ανοίγει μια νέα ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες σπιτιών».

    Το αρνητικό επιτόκιο της Jyske Bank είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά από προσφορές εξαιρετικά χαμηλού επιτοκίου από τράπεζες σε Δανούς ιδιοκτήτες κατοικιών.

    Σύμφωνα με το The Local, η Nordea Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 20ετή στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου με 0% επιτόκιο. Το Bloomberg ανέφερε ότι ορισμένες δανέζικες τράπεζες προσέφεραν στεγαστικά 30 ετών με επιτόκιο 0,5%.

    Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι διαθέσιμα στη Δανία για βραχυπρόθεσμα ενυπόθηκα ομόλογα από το Μάιο, σύμφωνα με το Bloomberg. Μόλις πρόσφατα έγιναν άμεσα προσβάσιμα από τους καταναλωτές.

    «Δεν ήταν ποτέ φθηνότερο να δανειστείς», δήλωσε στο Bloomberg η Lise Nytoft Bergmann, επικεφαλής αναλύτρια της μονάδας χρηματοδότησης κατοικιών της Nordea στη Δανία.

    Μπορεί να φαίνεται ασύμφορο για τις τράπεζες να δανείζουν τα χρήματά τους με τόσο χαμηλά επιτόκια – αλλά πίσω από αυτό υπάρχει μια λογική.

    Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε ένα ασταθές, αβέβαιο σημείο αυτήν την περίοδο. Οι παράγοντες περιλαμβάνουν τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, το Brexit και μια γενικευμένη οικονομική επιβράδυνση σε ολόκληρο τον κόσμο – και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

    Πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι θα υπάρξει σημαντική οικονομική κρίση στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, μερικές τράπεζες είναι πρόθυμες να δανείσουν χρήματα με αρνητικά επιτόκια, αποδεχόμενες μια μικρή ζημιά αντί να διακινδυνεύουν μεγαλύτερη απώλεια δανείζοντας χρήματα με υψηλότερα επιτόκια στα οποία οι πελάτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

    «Είναι μια δυσάρεστη σκέψη ότι υπάρχουν επενδυτές που είναι πρόθυμοι να δανείσουν χρήματα για 30 χρόνια και να πάρουν μόλις 0,5% σε αντάλλαγμα», ανέφερε η Bergmann.

    «Δείχνει πόσο φοβισμένοι είναι οι επενδυτές για την τρέχουσα κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ότι αναμένουν πως θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να βελτιωθούν τα πράγματα».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Business Insider, και συγγραφέας είναι o Will Martin



    ΣΧΟΛΙΑ