• Think Tanks

    Οι υπερπλούσιοι της Ινδίας αυξάνονται


    Οι πλούσιοι της Ινδίας γίνονται πλουσιότεροι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδιανόητα πλούσιοι. Το 2000 υπήρχαν μόλις εννέα δισεκατομμυριούχοι στη χώρα. Τώρα υπάρχουν 119.

    Αλλά ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ινδοί γίνονται πλουσιότεροι πιο γρήγορα από τους πολίτες οποιασδήποτε άλλης μεγάλης οικονομίας, όπως σε τόσες πολλές άλλες χώρες, αυτή η ισχυρή περιουσία συγκεντρώνεται στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας.

    Μεταξύ του 2008 και του 2018, ο ιδιωτικός πλούτος στην Ινδία πρακτικά διπλασιάστηκε, σύμφωνα με την έκθεση Global Wealth Migration Review 2019.

    Ωστόσο, η αύξηση κατά 98% που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερη από τον ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τους μελετητές της AfrAsia Bank με έδρα το Μαυρίκιο και της νοτιοαφρικανικής New World Wealth.

    Αυτό θα σήμαινε ότι η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα ως η χώρα με την ταχύτερη συγκέντρωση πλούτου στον κόσμο και ότι μέχρι το 2028 ο αθροιστικός ιδιωτικός πλούτος των Ινδών θα είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με την Αυστραλία, τη Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Μείωση του χάσματος ανισότητας

    Αν και ο πλούτος είναι αναμφισβήτητα σε άνοδο, πολλοί Ινδοί μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν έχουν και πολλούς λόγους για να γιορτάζουν. Εν ολίγοις, ο νεοσυσταθείς πλούτος δεν κατανέμεται ομοιόμορφα, όπως ανέφερε μια έκθεση της Oxfam για την ανισότητα των εισοδημάτων:

    • Το 10% του ινδικού πληθυσμού κατέχει το 77% του συνολικού εθνικού πλούτου
    • Το 73% του πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017 πήγε στο πλουσιότερο 1%
    • 67 εκατομμύρια Ινδοί που αποτελούν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού είδαν μόνο 1% αύξηση στον πλούτο τους
    • 63 εκατομμύρια από αυτούς ωθούνται στη φτώχεια λόγω του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης κάθε χρόνο – σχεδόν δύο άτομα κάθε δευτερόλεπτο.

    Μια άλλη τάση είναι ο ρυθμός με τον οποίο οι πλούσιοι Ινδοί μεταναστεύουν αλλού – συνήθως σε Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ, οι οποίες έχουν γίνει προορισμοί επιλογής για πολλούς από τους πλούσιους του κόσμου.

    Στον Δείκτη Περιεκτικής Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2018, η Ινδία κατέλαβε την 62η θέση από τις 74 αναδυόμενες οικονομίες. Όπως διαπιστώθηκε, παρόλο που η φτώχεια μειώθηκε στην Ινδία, 6 στους 10 Ινδούς εξακολουθούν να ζουν με λιγότερα από 3,20 δολάρια την ημέρα.

    Μια νέα γενιά

    Μια νέα γενιά επιχειρηματιών είναι υπεύθυνη για την εκρηκτική ανάπτυξη του ιδιωτικού πλούτου στην Ινδία. Οι περιουσίες ορισμένων παλαιότερων, πιο εδραιωμένων επιχειρηματικών ηγετών έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Εκτός από τον «μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών», η έκθεση των AfrAsia Bank / New World Wealth αποδίδει στους ανταγωνιστικούς μισθούς και στον αγγλόφωνο πληθυσμό την οικονομική άνοδο της Ινδίας. Προβλέπει ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η πληροφορική, η εξωτερική ανάθεση επιχειρηματικών διεργασιών, η ακίνητη περιουσία, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιομηχανίες ΜΜΕ θα καταστούν τομείς υψηλής ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ