• Think Tanks

    Ινδία: Απτόητοι οι δισεκατομμυριούχοι από τους οικονομικούς πειραματισμούς του Modi

    • NewsRoom


    Η ισχυρή οικονομία της Ινδίας έχασε τη δυναμική της στο β’ τρίμηνο του 2017, με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών, στο 5,7% – εν μέρει λόγω των απότοκων της απονομισματοποίησης του περασμένου Νοεμβρίου (αποσύρωντας το 86% του συνόλου των ρουπίων που κυκλοφορούσαν στην αγορά), αλλά και εξ αιτίας του εθνικού φόρου σε αγαθά και υπηρεσίες που ετέθη σε εφαρμογή τον Ιούλιο.

    Ωστόσο, το χρηματιστήριο της χώρας κατάφερε, κόντρα στην τρέχουσα πραγματικότητα, να “σκαρφαλώσει” σε νέα υψηλά, αυξάνοντας τις περιουσίες των 100 πλουσιότερων ανθρώπων της Ινδίας, των οποίων ο συνολικός πλούτος έφτασε στα 479 δισ. δολ..

    Δέκα χρόνια στην πρώτη θέση

    Κανένας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον μεγιστάνα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, Mukesh Ambani, που διατήρησε, για δέκατη χρονιά, τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ινδία, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 15,3 δισ. δολ.. Σημειωτέον πως είναι μεταξύ των 5 πλουσιότερων ανθρώπων στην Ασία.

    Κερδισμένοι και χαμένοι

    Σχεδόν όλοι στη λίστα είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι, με 27 εξ αυτών να προσθέτουν από 1 δισ. δολ. και παραπάνω στην περιουσία τους. Μεταξύ αυτών, ο επιχειρηματίας Vivek Chaand Sehgal και ο επενδυτής Radhakishan Damani.

    Μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων, για φέτος, ήταν και ο Kumar Birla (8ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ινδία), ιδιοκτήτης της Idea Cellular που προσφάτως συγχωνεύθηκε με την Vodafone India.

    Αναφορικά με τις νέες “αφίξεις” στη λίστα, ο πλουσιότερος είναι ο Nusli Wadia, ενώ μεταξύ των καινούργιων προσθηκών, είναι και ο αυτοδημιούργητος τραπεζίτης Ranar Kapoor, συνιδρυτής της Yes Bank.

    Όσο για εκείνους, των οποίων οι περιουσίες μειώθηκαν φέτος, το 50% προέρχεται από τον φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος και βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσκολίες. Συγκεκριμένα, ο Dilip Shanghvi ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος της χρονιάς, καθώς κατέστη κατά 4,8 δισ. δολ. φτωχότερος. Επίσης, οι μετοχές της Lupin, της οποίας ο ιδρυτής Desh Bandhu Gupta έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο, υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Στον Άρειο Πάγο προσφεύγει ο Ρώσος με τα bitcoins μετά την απόφαση για έκδοσή του στις ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η διαφθορά «έχει κατακλύσει» τις Φιλιππίνες του Duterte

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ