• Think Tanks

    Οι ΗΠΑ καθ’ οδόν για τη μεγαλύτερη μεταπολεμική περίοδο οικονομικής άνθησης


    Στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER), η ημιεπίσημη υπηρεσία καταγραφής των οικονομικών κύκλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2009 καταγράφηκε το χαμηλότερο επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, σηματοδοτώντας το τέλος της ύφεσης που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007 και την αρχή μιας επέκτασης της οικονομίας. 

    Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας της κατώτατης / ανώτατης οικονομικής δραστηριότητας είναι ένα πολύπλοκο έργο που επιτελείται από την Επιτροπή Χρονολόγησης Επιχειρησιακού Κύκλου, μια ομάδα 10 διακεκριμένων οικονομικών ερευνητών, που περιλαμβάνει τη στάθμιση της συμπεριφοράς διάφορων δεικτών για τον προσδιορισμό των σημείων καμπής της οικονομικής δραστηριότητας με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.

    Μετά από την ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο του 2010, η Επιτροπή είναι αξιοσημείωτα σιωπηλή, κυρίως χάρη στο γεγονός ότι η επέκταση που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009 συνεχίζεται και, συνεπώς, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η μεγαλύτερη όλων των εποχών. «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες περάσουν την 1η Ιουλίου χωρίς ύφεση, η σημερινή οικονομική ανάκαμψη θα αποδειχθεί ότι ήταν η μακρύτερη στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε ο James Poterba, Καθηγητής Οικονομικών στο MIT και Πρόεδρος του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών σε συνέντευξή του στους New York Times νωρίτερα αυτό το μήνα, για να προσθέσει πάντως ότι «δεν θα γνωρίζουμε την 1η Ιουλίου ότι δεν βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση». Έτσι, αν και είναι μεγάλη η πιθανότητα ο Ιούλιος να είναι ο 121ος μήνας της μεγαλύτερης επέκτασης στην ιστορία, θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες μέχρι η Επιτροπή Χρονολόγησης Επιχειρησιακού Κύκλου να μελετήσει όλα τα σχετικά στοιχεία προτού ανοίξουμε σαμπάνιες.

    Όπως δείχνει το διάγραμμα που ακολουθεί, η τρέχουσα επέκταση είναι ήδη στην κορυφή, συγκρινόμενη μόνο με την επέκταση που διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1991 έως τον Μάρτιο του 2001 και κορυφώθηκε με την έκρηξη της φούσκας dot-com. Αν και μπορεί να είναι σύντομα η μεγαλύτερη, η τρέχουσα επέκταση σίγουρα δεν είναι η ισχυρότερη στην ιστορία. Με μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη πιο αργή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Felix Richter



    ΣΧΟΛΙΑ