• Think Tanks

    Από ποιες χώρες δέχονται πρόσφυγες οι ΗΠΑ


    Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    Από τη δημιουργία του Προγράμματος Εισδοχής Προσφύγων των Ηνωμένων Πολιτειών (USRAP) το 1980, έχουν υποδεχθεί 3 εκατομμύρια από τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν επανεγκατασταθεί σε όλο τον κόσμο και έχουν χορηγήσει άσυλο σε περισσότερους από 683.000 ανθρώπους.

    Αλλά η ροή των προσφύγων στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί δραματικά από τότε που η κυβέρνηση Trump μείωσε τις ποσοστώσεις για την επανεγκατάσταση προσφύγων. Τώρα το όριο ανέρχεται σε 30.000 ετησίως.

    Μόλις 22.491 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ το οικονομικό έτος 2018 – το πιο χαμηλό επίπεδο από την ίδρυση της USRAP πριν από περίπου 40 χρόνια. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR), ορίζει την επανεγκατάσταση ως μετακίνηση προσφύγων από κράτος εντός του οποίου έχουν ζητήσει προστασία, σε τρίτο κράτος που έχει συμφωνήσει να τους χορηγήσει καθεστώς μόνιμης διαμονής. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν άτομα που διασχίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο.

    Το ερευνητικό κέντρο Pew αναλύει τακτικά τα στοιχεία για τον πληθυσμό των κατοίκων των ΗΠΑ που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων προέρχεται μακράν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (7.878), ακολουθούμενος από Μιανμάρ (3.555), Ουκρανία (2.635), Μπουτάν (2.228) και Ερυθραία (1,269).

    Κλείνοντας τις πόρτες

    Η ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου Donald Trump αρνείται την είσοδο στις ΗΠΑ από επτά χώρες – πέντε με μουσουλμανικές πλειοψηφίες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, η οποία έχει το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που ζητούν επανεγκατάσταση στον κόσμο σήμερα.

    Οι Σύροι επηρεάστηκαν χειρότερα από τις αλλαγές στην πολιτική για τους πρόσφυγες. Κατά το οικονομικό έτος 2018, οι ΗΠΑ δέχθηκαν μόνο 62 πρόσφυγες από τη Συρία, σε σύγκριση με 12.587 το 2016.

    Από όλους τους πρόσφυγες που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 3.495 (16%) ήταν μουσουλμάνοι και 16.018 (71%) ήταν χριστιανοί.

    Οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για προστασία εκτός αμερικανικού εδάφους. Οι αιτούντες άσυλο, από την άλλη πλευρά, υποβάλουν αίτηση εντός των ΗΠΑ ή στα σύνορα.

    Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) , υπάρχουν 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι στις χώρες τους, 25,4 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες και 3,1 εκατομμύρια είναι αιτούντες άσυλο.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων του ΟΗΕ, που είναι κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, τιμά τη δύναμη, το θάρρος και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Rosamund Hutt



    ΣΧΟΛΙΑ