• Think Tanks

    Πόσο θα στοιχίσει στον κόσμο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας;


    Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν φαίνεται να οδεύει προς αποκλιμάκωση. Και οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέχρι στιγμής, ενώ οι αυξανόμενοι δασμοί έχουν προκαλέσει ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται χωρίς να φαίνεται κοντά το τέλος, μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι παγκόσμιες απώλειες θα μπορούσαν να ανέλθουν ως και στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021.

    Εάν οι δασμοί επεκταθούν για να καλύψουν όλες τις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών – και οι αγορές υποχωρήσουν ως αποτέλεσμα αυτού – οι οικονομολόγοι του Bloomberg προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 0,6%, με τον μέγιστο αντίκτυπο να γίνεται αισθητός δύο χρόνια μετά.

    Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα έχουν επιβάλει δασμούς έως και 25% σε ορισμένα αγαθά – και το υπολογιστικό μοντέλο του Bloomberg υποδηλώνει ότι η οικονομική παραγωγή θα μειωθεί κατά 0,5% στην Κίνα και κατά 0,2% στις ΗΠΑ μέχρι το 2021.

    Από το κακό στο χειρότερο

    Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν περαιτέρω τους δασμούς για όλες τις κινεζικές εισαγωγές αν δεν επιτευχθεί σύντομα μία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών – και η Κίνα πιθανότατα θα αντιδράσει. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ο αντίκτυπος στην οικονομική απόδοση σε ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερος.

    Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα καταλήξουν τελικά σε μια συμφωνία. Αλλά αν δεν συμβεί αυτό, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να δουν μια απότομη διόρθωση. Μια πτώση στις αγορές θα επιδείνωνε τον αντίκτυπο των δασμών, με το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) να δέχεται ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα.

    Το «εφιαλτικό σενάριο» του Bloomberg βλέπει ποσοστό 0,9% να εξαφανίζεται από το κινεζικό ΑΕΠ και 0,7% από το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Charlotte Edmond



    ΣΧΟΛΙΑ