• Think Tanks

    Η οικονομία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε τρεις πίνακες


    Μοιάζει σαν ρεπορτάζ στο τέλος ενός αγώνα – η Ρεάλ Μαδρίτης εκθρόνισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να γίνει η βασίλισσα της Ευρώπης. Αλλά αυτή τη φορά είναι η οικονομική επιτυχία, και όχι η αθλητική ικανότητα, που έχει βάλει τον ιστορικό σύλλογο στην πρώτη θέση.

    Η ετήσια μελέτη της KPMG σχετικά με την αξία των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης αποκαλύπτει σημαντικές ανατροπές στις κατατάξεις, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να χάνει το στέμμα της μετά από τρία χρόνια στην κορυφή του πίνακα. Η ισπανική Μπαρτσελόνα έπεσε στην τέταρτη θέση, καθώς την προσπέρασε η γερμανικη Μπάγερν Μονάχου.

    Η έκθεση κατατάσσει τους 32 μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης με βάση την επιχειρησιακή αξία (EV), ένα ποσό που υπολογίζεται με βάση την κερδοφορία, τη δημοτικότητα, το αθλητικό δυναμικό, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και την αξία του γηπέδου τους.

    Στις 32 κορυφαίες φέτος μπήκε η Σέλτικ, η πρώτη σκωτσέζικη ομάδα που εντάσσεται στην έρευνα από τότε που η KPMG ξεκίνησε την έκθεση το 2016, και η ισπανική Βιγιαρεάλ. Ωστόσο, η ισπανική Βαλένθια και η τουρκική Φενέρμπαχτσε έμειναν εκτός του φετινού καταλόγου.

    Η αγγλική Premier League συνεχίζει να κυριαρχεί στις οικονομικές επιδόσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με εννέα συλλόγους στον κατάλογο της KPMG, που αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα πέμπτα της συνολικής αξίας.

    Συνολικά, η αθροιστική αξία των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο από το 2016. Την πιο ραγδαία τριετή ανάπτυξη έχουν πετύχει η γαλλική Λιόν, η οποία ανέβηκε κατά 150%, και η Λίβερπουλ, κατά 110%.

    Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους συλλόγους είχαν έσοδα από την πώληση παικτών τους πέρυσι, με τη Μονακό να συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσό, στα 350 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την Μπαρτσελόνα, η οποία κέρδισε 230 εκατομμύρια δολάρια.

    Η Τότεναμ ήταν το πιο κερδοφόρο κλαμπ της Ευρώπης πέρυσι, με το περιθώριο κέρδους στο 36%, ακολουθούμενη από την ιταλική Λάτσιο και τη Λίβερπουλ. Η μεγαλύτερη ζημία σημειώθηκε στην ιταλική Μίλαν, που είδε την κερδοφορία της να πέφτει κατά 50% μετά την αναδιάρθρωση, εν μέσω μίας αλλαγής ιδιοκτησίας.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Douglas Broom



    ΣΧΟΛΙΑ