• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σύγκρουση δισεκατομμυριούχων στον τελικό του Champions League


    Εκατομμύρια οπαδοί της Λίβερπουλ και της Τότεναμ σε όλο τον κόσμο θα ενθουσιαστούν με τον τελικό του Champions League του Σαββάτου στη Μαδρίτη, αλλά δυο δισεκατομμυριούχοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξαρτώνται περισσότερο από το αποτέλεσμα.

    Ο John Henry, ο κύριος ιδιοκτήτης της Fenway Sports Group, που κατέχει επίσης τους Boston Red Sox, έχει βάλει τα χρήματά του πίσω στη Λίβερπουλ από το 2010. Ο Joe Lewis, έμπορος συναλλάγματος με βάση τις Μπαχάμες, ελέγχει την Τότεναμ από την αρχή του αιώνα, μέσω της ENIC. Τα μερίδια τους αποτιμώνται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Αν και η νικήτρια ομάδα θα αποκομίσει επιπλέον 4 εκατομμύρια ευρώ, η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι η επακόλουθη αύξηση της αξίας των ομάδων.

    «Βοηθάει στις διαπραγματεύσεις με τους χορηγούς, στην αξία της ομάδας και στο πού βρίσκεσαι στον παγκόσμιο χάρτη», δήλωσε ο Dan Jones, παγκόσμιος επικεφαλής αθλητικών επιχειρήσεων της Deloitte. «Όσο καλύτερα τα πηγαίνει μια ομάδα στο γήπεδο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία της».

    Και οι δύο ιδιοκτήτες έχουν ήδη επωφεληθεί από τις επενδύσεις τους. Η Fenway Sports αγόρασε τη Λίβερπουλ για περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια το 2010. Η ομάδα είχε επιχειρηματική αξία περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της KPMG. Ο Lewis ανέβασε σταδιακά τη συμμετοχή του, αγοράζοντας σε συνεργασία με τον Daniel Levy μερίδιο 27% για περίπου 27,7 εκατομμύρια δολάρια το 2001. Σήμερα το δίδυμο κατέχει μερίδιο 86% μέσω της ENIC, ενώ η KPMG υπολογίζει την αξία της ομάδας στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η Λίβερπουλ, με προπονητή τον Γερμανό Jurgen Klopp, είναι φαβορί για να νικήσει την Τότεναμ, αφού την ξεπέρασε κατά πολύ στην Premier League. Μια νίκη θα έστεφε τη Λίβερπουλ πρωταθλήτρια Ευρώπης για έκτη φορά, ενώ η Τότεναμ θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο για πρώτη φορά.

    Η βρετανική SkyBet προσφέρει απόδοση 10 προς 11 για την ομάδα του Klopp στον αγώνα του Σαββάτου, σε σύγκριση με 3 προς 1 για την Τότεναμ. Ένα επιτυχημένο στοίχημα 11 δολαρίων στη νίκη της Λίβερπουλ θα αποφέρει κέρδος 10 δολάρια, σε σύγκριση με κέρδος 33 δολαρίων από το ίδιο στοίχημα στην αντίπαλό της.

    Οι ομάδες διαφέρουν λιγότερο στην επιχειρηματική πλευρά.

    Η Τότεναμ παρουσίασε τζίρο-ρεκόρ 381 εκατομμυρίων λιρών για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018, με τα κέρδη της να υπερτριπλασιάζονται στα 113 εκατομμύρια λίρες – η πιο κερδοφόρα σεζόν στην ιστορία του ποδοσφαιρικού συλλόγου, σύμφωνα με τον Jones. Τα έσοδα της Λίβερπουλ έφτασαν τα 455 εκατομμύρια λίρες για τους 12 μήνες μέχρι το Μάιο του 2018, με κέρδη 106 εκατομμυρίων λιρών.

    Και οι δύο δισεκατομμυριούχοι είχαν ταπεινές καταβολές. Αφού ο πατέρας του πέθανε το 1975, ο Henry ανέλαβε το αγρόκτημα σόγιας της οικογένειας στο Αρκάνσας στην ηλικία των 26 ετών. Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για την προστασία από τις ευμετάβλητες τιμές των καλλιεργειών τον οδήγησε να δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο για να επωφεληθεί από αυτές τις συναλλαγές. Άνοιξε την επιχείρηση επενδύσεων John W. Henry & Co το 1981.

    Ο Lewis, 82 ετών, ο οποίος γεννήθηκε πάνω από μια παμπ στο ανατολικό Λονδίνο, ανέλαβε επίσης την επιχείρηση του πατέρα του και τη μετέτρεψε σε μια συλλογή θεματικών εστιατορίων, χρησιμοποιώντας την επιτυχία τους για τη χρηματοδότηση άλλων εγχειρημάτων. Την εποχή που ο Henry δημιουργούσε την επιχείρησή του, ο Lewis άρχισε να επικεντρώνεται στα χρηματιστηριακά, συμπεριλαμβανομένου του στοιχήματος κατά της βρετανικής λίρας το 1992, όπως ο George Soros. Ο όμιλος Tavistock φέρει το όνομα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών εστίασης του πατέρα του και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 200 εταιρειών παγκοσμίως.

    Οι σύλλογοι τους έχουν λειτουργήσει με σχετική εγκράτεια  – τουλάχιστον για αθλητικούς συλλόγουςο – και είναι γνωστοί για την πραγματοποίηση έξυπνων συμφωνιών στη μεταγραφική αγορά. Αυτή η πειθαρχία δεν τις εμπόδισε να ξεπεράσουν πολύ πιο πλούσιες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της ισπανικής υπερομάδας Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά από τη Λίβερπουλ.

    Τα κέρδη από την πώληση του Βραζιλιάνου μέσου Philippe Coutinho από τη Λίβερπουλ στην Μπαρτσελόνα την περασμένη σεζόν χρησιμοποιήθηκαν για να αποκτηθεί ο αμυντικός Virgil van Dijk και ο τερματοφύλακας Alisson Becker, και οι δύο μεταξύ των κορυφαίων αυτήν τη σεζόν. Η Λίβερπουλ έχει δαπανήσει έναν καθαρό μέσο όρο 42 εκατομμυρίων λιρών ετησίως σε μεταγραφές παικτών από τότε που εντάχθηκε στην Fenway Sports το 2010, πολύ λιγότερα από όσα οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι. Οι αντίστοιχες δαπάνες της Τότεναμ ήταν μόλις 3,9 εκατομμύρια λίρες την ίδια περίοδο.

    Η πειθαρχία της Τότεναμ εκτείνεται και στους μισθούς της, που είναι οι χαμηλότεροι μεταξύ των έξι μεγαλύτερων ομάδων της Premier League, σύμφωνα με την Sporting Intelligence. Ο σύλλογος έχει αντ’ αυτού χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός σταδίου 62.000 θέσεων στο βόρειο Λονδίνο, αυξάνοντας το χρέος του σε περίπου 460 εκατομμύρια λίρες.

    Η Λίβερπουλ ακολούθησε μια διαφορετική διαδρομή υπό τον 69χρονο Χένρι, ο οποίος εγκατέλειψε τα σχέδια για ένα νέο γήπεδο και επέλεξε να αναδιαμορφώσει το στάδιο Anfield της ομάδας. Αυτό έχει αφήσει τον ισολογισμό της σχετικά ελεύθερο από χρέη, με μόλις 55 εκατομμύρια λίρες σε τραπεζικά δάνεια, αν και οφείλει επίσης 100 εκατομμύρια λίρες στη μητρική της εταιρεία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2018.

    «Από την επιχειρηματική πλευρά, είναι και οι δύο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση», δήλωσε ο Jones της Deloitte. «Και οι δύο σύλλογοι πιστεύουν πιθανώς ότι αυτό που λείπει είναι ένα τρόπαιο, και το γεγονός ότι παίζουν για το μεγαλύτερο που υπάρχει προσθέτει μία επιπλέον σημασία σε αυτό».

     



    ΣΧΟΛΙΑ