• Business

    Μετά την απώλεια του Ρονάλντο, το ισπανικό ποδόσφαιρο περνά στην αντεπίθεση

    • Bloomberg

    Cristiano Ronaldo


    Το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, του οποίου οι σύλλογοι κυριαρχούν στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οργανώνει μία αντεπίθεση στη μάχη για τη διεθνή εξάπλωση και τα κέρδη εκτός γηπέδων.

    Η La Liga προσπαθεί να προωθήσει εαυτήν στο εξωτερικό ανοίγοντας γραφεία μάρκετινγκ στην Άπω Ανατολή και προσλαμβάνοντας ένα πρώην στέλεχος της Netflix ως νέο επικεφαλής επικοινωνιών. Έχοντας χάσει δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια της σε δύο συνεχόμενες χρονιές (πρώτα τον Νεϊμάρ στη Γαλλλια και τώρα τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην Ιταλία), ο πρόεδρος Javier Tebas εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής αγώνων σε άλλη χώρα, με τον ίδιο τρόπο που παιχνίδια του NFL και του NBA παίζονται στο Λονδίνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας πιθανός προορισμός.

    “Θα θέλαμε να το κάνουμε μία ή δύο φορές τη χρονιά”, είπε ο Tebas σε συνέντευξη στο γραφείο του στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα. “Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα στις επόμενες χρονιές θα παίξουμε εκτός Ισπανίας. Δεν είναι εύκολο, γιατί έχουμε οπαδούς στην Ισπανία, αλλά ελπίζω να το κάνουμε μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια”.

    Παρά την κυριαρχία των κορυφαίων συλλόγων της (ισπανικές ομάδες έχουν κατακτήσει το Champions League και το Europa League 9 φορές στις τελευταίες 10 διοργανώσεις των τελευταίων 5 ετών), η χώρα παίζει δεύτερο βιολί στην αγγλική Premier League όσον αφορά στη δημιουργία εσόδων. Τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν 1,5 δισ. ευρώ στην τελευταία ετήσια έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte, λιγότερα από τα μισά σε σχέση με την Premier League.

    Όμως τα ισπανικά έσοδα μικραίνουν την ψαλίδα. Όταν ο Tebas ανέλαβε το 2013, τα τηλεοπτικά δικαιώματα τα διαπραγματεύονταν οι ίδιοι οι σύλλογοι. Τώρα οι τηλεοπτικές συμφωνίες γίνονται κεντρικά από τη λίγκα. Η Ισπανία έχει ξεπεράσει τη γερμανική Bundesliga στη δημιουργία εσόδων, και έπεται μόνο της Premier League.

    Στην πιο πρόσφατη διαδικασία διεκδίκησης, η Telefonica SA επικράτησε της κύριας αντιπάλου της Mediapro τον Ιούνιο για τη μερίδα του λέοντος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, πληρώνοντας 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τρεις σεζόν. Η τιμή μειώθηκε στην πιο πρόσφατη συμφωνία της Premier League. “Γεφυρώνουμε το χάσμα”, είπε ο Tebas.

    Τώρα στόχος είναι να χτίσει πάνω στη ραγδαία αύξηση των πωλήσεων διεθνών δικαιωμάτων, που ο Tebas λέει ότι έχουν τετραπλασιαστεί στα 800 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με το 2013.

    Η επόμενη φάση είναι να γίνει ένα μεγαλύτερο brand διασκέδασης με μία πιστή οπαδική βάση που προτιμά να παρακολουθεί ποδόσφαιρο παρά σειρές στο Netflix. Αυτό θα τη βοηθούσε επίσης να γίνει λιγότερο ευάλωτη σε αποχωρήσεις παικτών για άλλα πρωταθλήματα, είπε o Tebas. Ο 33χρονος Ρονάλντο άφησε τη Ρεάλ Μαδρίτης για τη Γιουβέντους, αν και ο αιώνιος αντίπαλός του για τη θέση του μεγαλύτερου αστέρα της La Liga, ο Λιονέλ Μέσι, παραμένει στην Μπαρτσελόνα.

    “Θα ήταν ανεύθυνο αν δεν προετοιμαζόμασταν για όταν ένας παίκτης δεν θα είναι πια στο πρωτάθλημα”, είπε. “Σκοπός μας είναι η διασκέδαση. Ο ανταγωνισμός μας δεν είναι μόνο άλλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, αλλά και άλλα αθλήματα, όπως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, και πράγματα σαν το Netflix. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι το τηλεκοντρόλ, γιατί οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν κανάλια”.

    Ο Tebas ίσως επίσης αντιμετωπίσει δυσκολίες στον στόχο του να φέρει παιχνίδια πρωταθλήματος στο εξωτερικό. Ο ομόλογός του της Premier League, ο απερχόμενος Richard Scudamore, δεν μπόρεσε να το πετύχει. Πρότεινε μία παρόμοια ιδέα πριν από δέκα χρόνια, όμως απέσυρε το σχέδιο μετά από τις αντιδράσεις από τους οπαδούς. Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι αντ’ αυτού παίζουν σε τουρνουά προετοιμασίας στις ΗΠΑ και την Ασία.

    Εν τω μεταξύ, το εργατικό δυναμικό των περίπου 400 της La Liga εργάζονται στο branding, τα κοινωνικά δίκτυα και τη διαφήμιση στα γραφεία της ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Αφρικής, της Σιγκαπούρης και της Κίνας.

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναπτυχθείς, πέρα από το να παίζεις στο εξωτερικό, όπως το πώς διαχειριζόμαστε το brand της La Liga και πώς δουλεύουμε με τα μεγάλα δεδομένα”, είπε ο Tebas. “Ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος, που υπάρχουν πολλά για μας να κάνουμε”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Άρθρο παρέμβαση: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για την «ασύμμετρη απειλή» που σήμερα επικαλείται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οικοδομικές άδειες: Στα μέσα Οκτωβρίου το νέο ηλεκτρονικό σύστημα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Να γιατί η Folli Follie προσέφυγε στο άρθρο 106α – Ποιους φοβάται η οικογένεια Κουτσολιούτσου



    ΣΧΟΛΙΑ