• Think Tanks

    Γιατί η μάχη κατά του κοροναϊού είναι μία μάχη με το χρόνο


    Ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπός του και να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων.

    Ένα γράφημα, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως χθες στο Twitter από τον Carl T. Bergstrom, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και ειδικό στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης γύρω από τον κοροναϊό , βοηθάει στο να αναδειχθεί η σημασία της γρήγορης δράσης.

    Αυτό το διάγραμμα δείχνει δύο καμπύλες με δύο πολύ διαφορετικούς ρυθμούς αναπαραγωγής του ιού. Στην πιο απότομη καμπύλη, ο ιός αναπαράγεται γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σενάριο, οι αίθουσες έκτακτων περιστατικών, οι μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλα κομμάτια του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης υπερφορτώνονται. Σε ένα υπερφορτωμένο σύστημα, τα ποσοστά θνησιμότητας μπορεί να είναι υψηλά και όσοι μολυνθούν ίσων να μη λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται.

    Στη δεύτερη, πιο επίπεδη καμπύλη, οι έλεγχοι βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Οι λοιμώξεις συμβαίνουν, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι εγκαταστάσεις δεν είναι υπερφορτωμένες, οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη θεραπεία και καταγράφονται λιγότεροι θάνατοι.

    Η αποφυγή της υπερφόρτωσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης θα είναι καθοριστική για την ελαχιστοποίηση των περαιτέρω επιπτώσεων. Η Ιταλία, που χτυπήθηκε σκληρά από τον ιό, καταδεικνύει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται όταν χιλιάδες κρούσματα φτάνουν διαδοχικά στα νοσοκομεία.

    Σε ορισμένα ιταλικά νοσοκομεία, όπως ανέφεραν οι New York Times , όλες εκτός από τις πιο σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ανασταλεί ώστε να πέσει το βάρος στον ιό. Και σε ορισμένες πόλεις της Ιταλίας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται αδιάκοπα, τα ασθενοφόρα είναι δυσεύρετα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης εκτρέπουν τις κλήσεις σε ηχογραφημένα μηνύματα.

    Η Ιταλία δεν είναι μόνη της – και πολλές χώρες είναι ελλιπώς προετοιμασμένες για την καταπολέμηση μιας πανδημίας, σύμφωνα με τον πρώτο Δείκτη Παγκόσμιας Ασφάλειας Υγείας (GHS). Αυτή η μελέτη σε 195 χώρες έδειξε ότι η εθνική υγειονομική ασφάλεια είναι «θεμελιωδώς αδύναμη» σε όλο τον κόσμο.

    «Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο Ernest J. Moniz, διευθύνων σύμβουλος της Nuclear Threat Initiative, μεταξύ των συγγραφέων της μελέτης. Σε μια δήλωση ανέφερε: «Όλες οι χώρες – σε όλα τα επίπεδα εισοδημάτων – έχουν σημαντικά κενά στις δυνατότητές τους και δεν επενδύουν επαρκώς στη βιολογική ετοιμότητα».

    Ευτυχώς, μπορούν να καταβληθούν προσπάθειες. Σε ευρύτερη κλίμακα, ο δείκτης GHS συνιστά στους ηγέτες κυβερνήσεων να επενδύσουν σε τυχόν κενά ετοιμότητας και να συντονιστούν διεθνώς για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης και μέτρων έκτακτης ανάγκης.

    Σε κοινοτικό επίπεδο, οι μεμονωμένοι πολίτες μπορούν να παίξουν τον δικό τους ρόλο πλένοντας επιμελώς τα χέρια τους, ελαχιστοποιώντας τα ταξίδια, δουλεύοντας από το σπίτι και ακυρώνοντας τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

    «Τα βήματα που κάνουμε τώρα, ατομικά και ως κοινότητα, θα καθορίσουν την τροχιά της επιδημίας του κοροναϊού. Αυτό με τη σειρά του θα καθορίσει πόσες ζωές θα χαθούν», υποστηρίζει ο Bergstrom.

    Του νήματος του Bergstom στο Twitter είχαν προηγηθεί ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Economist και ένα γράφημα που δημιούργησε η δημοσιογράφος Rosamund Pearce. Ο Bergstrom είπε ότι ποτέ δεν είχε δει ένα κομμάτι «επιστημονικής επικοινωνίας να έχει τόση σημασία».

    Για να βοηθήσει στη διάδοση της αλήθειας, ο Bergstrom και μία εικονογράφος που ονομάζεται Esther Kim δημιούργησαν μια εκδοχή του γραφήματος που θα μπορούσε να κοινοποιηθεί ευρέως.

    «Δεν είναι μόνο θέμα προστασίας για τον εαυτό σου. Είναι θέμα προστασίας των πλέον ευάλωτων μεταξύ μας».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, και συγγραφέας είναι η Linda Lacina



    ΣΧΟΛΙΑ