Πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ τοποθετεί τον πήχη του EBITDA για το 2025 η Quest, με τη διοίκηση του ομίλου να εκφράζει αισιοδοξία για ισχυρή βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας και μέτρια διψήφια αύξηση εσόδων στο σύνολο της χρονιάς. Όπως ανέφεραν τα στελέχη του ομίλου κατά την παρουσίαση στους αναλυτές, οι οικονομικοί στόχοι για το έτος είναι απολύτως εφικτοί, με βασικούς μοχλούς ανάπτυξης τη συμβολή της Μπενρουμπή, την ενίσχυση του τομέα της Πληροφορικής και τη σταθερή παρουσία της ACS.

Η Μπενρουμπή ως στρατηγική επένδυση

Η εξαγορά της Μπενρουμπή —με την Quest να αποκτά το 70% της εταιρείας τον Οκτώβριο του 2024 και να την ενσωματώνει πλήρως από την 1η Φεβρουαρίου 2025— χαρακτηρίστηκε από τον αναπληρωτή CEO και CFO του ομίλου, Μάρκο Μπιτσάκο, κατά τη διάρκεια του χθεσινού call με αναλυτές, ως στρατηγική κίνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου.

1

Όπως διευκρίνισε η διοίκηση, η Μπενρουμπή, μαζί με τις Unisystems και τις δραστηριότητες της Apple, αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την αύξηση εσόδων και κερδών προ φόρων στο α’ τρίμηνο του 2025.

Πού θα κατευθυνθούν τα 55 εκατ. ευρώ

Για το 2025, η Quest έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 55 εκατ. ευρώ, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

-50% του ποσού, δηλαδή περίπου 27,5 εκατ. ευρώ, για την εξαγορά του 70% της Μπενρουμπή —ποσό που σχεδόν στο σύνολό του έχει ήδη δαπανηθεί.

-35% των κεφαλαίων, ήτοι περίπου 20 εκατ. ευρώ, θα επενδυθούν στην ACS, κυρίως για την ενίσχυση του δικτύου last mile και την επέκταση των lockers.

-Το υπόλοιπο 15% (περίπου 8,25 εκατ. ευρώ) αφορά λοιπές επενδύσεις θυγατρικών και στρατηγικών έργων.

ACS: Επέκταση lockers και αναμονή για το deal με τη GLS

Η ACS παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάπτυξης της Quest. Στόχος είναι η επέκταση του δικτύου με 1.500 lockers έως το τέλος του 2025 (από περίπου 900 σήμερα), με προοπτική 3.000 lockers μέσα στην επόμενη διετία. Παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία νέου hub στη Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας τις υποδομές του δικτύου.

Σε ερώτηση για την ολοκλήρωση του deal με τον γερμανικό όμιλο GLS, ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής απάντησε πως δεν υπάρχουν ακόμη εξελίξεις, παραπέμποντας για νεότερα στον Οκτώβριο του 2025, όταν και λήγει η πρώτη option. Υπενθυμίζεται ότι το 2024 η Quest πώλησε το 20% της ACS στη GLS έναντι 77 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα μεταβίβασης του υπολοίπου 80% είτε στις 31/10/2025, είτε στις 30/10/2026, με κατώτατο προσυμφωνημένο τίμημα 296 εκατ. ευρώ.

Σε λειτουργικό επίπεδο, η εικόνα της ACS το α’ τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε ως σταθερή, με τις πωλήσεις να διατηρούνται στα επίπεδα του 2024. Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα επηρεάζει άμεσα τις επιδόσεις, με τη διοίκηση να προβλέπει χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό αύξησης των εσόδων στο σύνολο της χρονιάς.

Διαβάστε επίσης

Πούτιν: Θα δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία

Μύλοι Κεπενού: Κατατέθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση από τους βασικούς μετόχους

Walmart: Κατασκευάζει το μεγαλύτερο κατάστημα 25.000 τ.μ. μόνο για μέλη της στην Κίνα