• Think Tanks

    Αυτές είναι οι χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες δεν έχουν smartphone


    Στις 3 Απριλίου 1973, ο υπάλληλος της Motorola Martin Bell πραγματοποίησε την πρώτη κλήση κινητού τηλεφώνου στον κόσμο. Σχεδόν 50 χρόνια μετά, περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνδέονται με κινητές υπηρεσίες – και πάνω από το ήμισυ είναι χρήστες smartphones.

    Όμως, ενώ η πρόσβαση στο Διαδίκτυο συνεχίζει να βελτιώνεται σε όλο τον κόσμο, οι ανεπτυγμένες χώρες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών smartphones.

    Στη Νότια Κορέα το 95% των ενηλίκων έχουν smartphones και το 5% έχει κανονικό κινητό τηλέφωνο. Αντίθετα, το 75% των ενηλίκων στην Ινδία δεν διαθέτει smartphone, παρόλο που το 40% διαθέτει κινητό τηλέφωνο.

    Το ψηφιακό χάσμα

    Η Νότια Κορέα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά των smartphones – είναι η μοναδική χώρα όπου το 100% του ενήλικου πληθυσμού διαθέτει κινητό τηλέφωνο.

    Παρόμοια είναι η εικόνα στο Ισραήλ, την Ολλανδία και τη Σουηδία, όπου το 85% των ενηλίκων έχει smartphones και μόλις το 2% δεν έχει καθόλου κινητό τηλέφωνο.

    Στην Πολωνία και τη Ρωσία, όπου το 30% και το 34% των ενηλίκων χρησιμοποιούν κανονικά κινητά τηλέφωνα, το ποσοστό ιδιοκτησίας των smartphones είναι σημαντικά χαμηλότερο, σε ποσοστό 63% και 59% αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα (ποσοστό ιδιοκτησίας smartphones 59%, κανονικών κινητών 32%, 9% δεν έχει κινητό).

    Αλλά ο Καναδάς, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο, αποτελεί αξιοσημείωτη εξαίρεση μεταξύ των προηγμένων χωρών. Εδώ, η υψηλή χρήση smartphone σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αντισταθμίζεται από τη χαμηλή ή και καθόλου συνδεσιμότητα στην απομακρυσμένη άγρια φύση.

    Η Ιαπωνία – ίσως αυτό προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της εμμονής της χώρας με τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας – έχει επίσης σχετικά χαμηλό ποσοστό ιδιοκτησίας smartphones, στο 66%.
    Ενώ τα smartphones παραμένουν άπιαστα για τις φτωχότερες κοινότητες, η αύξηση του βιοτικού επιπέδου δημιουργεί τεράστιες νέες αγορές κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Κίνα και η Ινδία έχουν πλέον μεγαλύτερες αγορές
    smartphones από τις ΗΠΑ, ενώ η Ινδονησία και η Βραζιλία αναπτύσσονται επίσης ταχύτατα.

    Αλλά αυτή η άνοδος είναι άνισα κατανεμημένη. Η έρευνα Pew δείχνει ότι τόσο σε προηγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες, νεότεροι (ηλικίας κάτω των 35 ετών), μορφωμένοι άνθρωποι με υψηλότερα εισοδήματα είναι πιο πιθανό να κατέχουν ένα smartphone.

    Στις αναδυόμενες οικονομίες με περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, το κενό αυτό γίνεται ακόμη ευρύτερο. Για παράδειγμα, στη Νιγηρία, το 58% των ενηλίκων με δευτεροβάθμια εκπαίδευση χρησιμοποιούν κοινωνικά μέσα, σε σύγκριση με μόλις το 10% αυτών με λιγότερη εκπαίδευση.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Johnny Wood



    ΣΧΟΛΙΑ