• ΑΓΟΡΕΣ

    Τελείωσε η εποχή των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα


    Οι αυξήσεις στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών έχουν απορρυθμίσει την αγορά μετοχών και ομολόγων, με τους πιο απαισιόδοξους να βλέπουν εκτόξευση των κρατικών ομολόγων στην Αμερική, ύστερα από τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής ακόμα και στο 4% και να ισχυρίζονται ότι η εποχή των απωλειών στα ομόλογα μόλις έχει ξεκινήσει.

    Ούτε στην Ευρώπη είναι καλύτερη η εικόνα, με την ΕΚΤ να προσέφερε μια πρόσκαιρη ανακούφιση στα ομόλογα των χωρών του Νότου μετά τις ανακοινώσεις της, η οποία όμως αντιστράφηκε άμεσα.

    Απόδοση ακόμα και στο 4%

    Οι επιθετικές κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και οι κραδασμοί στην αγορά ομολόγων έχουν οδηγήσει τους επενδυτές να ανεβάζουν τα στοιχήματα για το 10ετές ομόλογο σε επίπεδα που δεν έχει ξαναδεί η αγορά από το 2010, με τη σημερινή του απόδοση να είναι στο 3,4%

    «Η απόδοση 4% στο 10ετές ομόλογο δεν είναι εκτός ορίου» ανέφερε ο Charles Curry, διευθύνων σύμβουλος στο Xponance Inc. των ΗΠΑ και συνέχισε: «Θα υπάρξουν κινήσεις στις αποδόσεις όσο η Fed θα οδηγείται στην τελική τιμή των επιτοκίων, η οποία μπορεί να αγγίξει το 3% ή και το 4%, δεδομένου του πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η σταθεροποίηση των αποδόσεων των ομολόγων εξαρτάται από την κατεύθυνση της οικονομίας και από το αν η Fed είναι σε θέση να μειώσει τον πληθωρισμό.

    Συνεχίζοντας αναφέρει ότι η εποχή των χαμηλών αποδόσεων που τώρα τελειώνει ξαφνικά, πυροδοτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τη συνεχή τόνωση των κεντρικών τραπεζών στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, μια περίοδο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετώπισαν μικρές πιέσεις, λόγω του μειωμένου πληθωρισμού.

    Οι δυναμικές όμως έχουν ανατραπεί με την άνοδο του πληθωρισμού. Ο Jerom Powell, επικεφαλής της Fed, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μία νίκη ενάντια του πληθωρισμού, ο οποίος έχει εκτιναχθεί σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών ή ακόμη και να δούμε στοιχεία για μια οικονομική επιβράδυνση, η οποία θα τον περιόριζε.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πορεία που θα ακολουθήσει η Fed είναι πιθανόν να οδηγήσει σε απώλειες, που τα κρατικά ομόλογα της Αμερικής έχουν να δουν από την δεκαετία του 1970.

    Συναγερμός και στην Ευρώπη

    Η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εκτόξευσε τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, ανατρέποντας τη σχετική ηρεμία που επικρατούσε λίγο μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

    Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετους είναι  στο 4,3%, με την κλιμάκωση της απόδοσης να είναι χαμηλότερη από τα ομόλογα των άλλων κρατών της Ευρωζώνης.

    Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς βρέθηκε στο 4,03% και η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου σημειώνει άνοδο 18 μονάδων βάσεως και έχει σκαρφαλώσει στο 1,81%, από το 1,63% που έκλεισε χθες και σε υψηλό από το 2011.

    Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για ένα νέο εργαλείο στο πλαίσιο της στήριξης των κρατών μελών και της αποφυγής του κατακερματισμού στην Ευρώπη, υπολείπονταν λεπτομερειών με αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις της να μην «πείσουν» τις αγορές.

    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το Reuters, το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα έχει προϋποθέσεις, όπως η συμμόρφωση των χωρών με τις οικονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά με πιο «χαλαρούς όρους», σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα διάσωσης της ΕΚΤ.

     Η ΕΚΤ αναμένεται να δηλώσει σχετικά με το νέο εργαλείο ότι στόχος είναι να διατηρήσει τα spreads σε μία ισορροπία και όχι τα να φέρει κοντά στο μηδέν.

    Αυξήσεις επιτοκίων και από την Τράπεζα της Αγγλίας

    Αναταράξεις αναμένονται και από την νέα πέμπτη στη σειρά αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε πιο επιθετικές κινήσεις για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

    «Αν και ο κίνδυνος ύφεσης είναι δυσάρεστα υψηλός, πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει το βήμα, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 0,5%  τον Αύγουστο. Στη συνέχεια, αναμένουμε να επιστρέψουν σε μια κίνηση 0,25%  τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 2,25% μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο Dan Hanson του Bloomberg Economics.

    Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων φέτος, υπολογίζοντας το βασικό επιτόκιο στο 3% μέχρι το τέλος του έτους.

    Αυτό πιθανότατα θα απαιτούσε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα και μια περαιτέρω κατά 1 μονάδα εντός των επερχόμενων τεσσάρων συναντήσεων φέτος, σε έναν πρωτοφανή ρυθμό σύσφιξης.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Τσουνάμι πιέσεων με μετοχές του 20άρη σε χαμηλά 52 εβδομάδων – Κάτω και από 1 ευρώ η Πειραιώς

    Goldman Sachs: Πώς η Ελλάδα θα κερδίσει από την ευελιξία επανεπένδυσης του PEPP



    ΣΧΟΛΙΑ