• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα risky assets είναι (πάλι) της μόδας – Το στοίχημα των επιτοκίων και τα καμπανάκια των αναλυτών

    Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο


    O παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI εκτοξεύτηκε κατά 9% μέσα στον Νοέμβριο, έναν παραδοσιακά καλό μήνα για τις μετοχές.

    Τα στοιχήματα των αγορών για πρόωρες μειώσεις από τις κεντρικές τράπεζες τροφοδότησαν το ράλι, με τους επενδυτές πλέον να έχουν κηρύξει το τέλος στη μάχη με τον πληθωρισμό.

    Ο Nasdaq μόνο τον Νοέμβριο εκτόξευσε τα κέρδη του πάνω από 10%, ενώ o S&P έκλεισε μόλις 5% κάτω το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του. Οι ευρωαγορές ακολούθησαν με χαμηλότερο ρυθμό και κέρδη άνω του 5,8%.

    Περιορίστε τον ενθουσιασμό σας, λένε οι αναλυτές

    Στο κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις αγορές, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει μία δυναμική πορεία για τον S&P 500 στο τέλος του 2024, όταν οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια.

    Ο δρόμος όμως μέχρι εκεί δεν είναι απαραίτητα στρωμένος με σταθερή ανάκαμψη, καθώς η οικονομία δέχεται πιέσεις και ακόμα και οι ταύροι αναλυτές σημειώνουν ότι το πρώτο εξάμηνο ίσως αποδειχθεί ασταθές.

    Το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της JP Morgan ανέφερε ότι μία ύφεση είναι ακόμα στο τραπέζι και πώς δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της αγοράς.

    Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακόμα η οικονομία δεν έχει νιώσει το μέγεθος του πλήγματος από την παρατεταμένη περίοδο των υψηλών επιτοκίων, η οποία είναι πιθανόν να «ροκανίσει» τα κέρδη των εταιρειών.

    «Θα προτρέπαμε να είστε προσεχτικοί και να μην κηρύξετε από τώρα τη νίκη», αναφέρουν στο σημείωμά τους.

    Το δίλημμα των επιτοκίων

    Από την άνοιξη του 2022, όταν οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης, οι επενδυτές έδειξαν λίγη πίστη στους τραπεζίτες για το κατά πόσο έτοιμοι είναι να εκτοξεύσουν τα επιτόκια. Ενάμιση χρόνο μετά, Fed και ΕΚΤ έχουν προχωρήσει σε διαδοχικά υψηλές κινήσεις και σε υψηλά 15ετίας, επιβραδύνοντας στο ελάχιστο τον δανεισμό και πλήττοντας κλάδους που ευοδώθηκαν την περίοδο του φθηνού χρήματος, όπως το real estate.

    Με τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη να φαίνεται ότι πλησιάζουν τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, τα στοιχήματα των traders τοποθετούν όλο και νωρίτερα το ενδεχόμενο μίας μείωσης επιτοκίων.

    Για την ΕΚΤ τα στοιχήματα μοιράζονται μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2024, ενώ κάποιοι traders ποντάρουν ακόμα και σε πέντε μειώσεις μέσα στο επόμενο έτος. Για την Fed οι πιθανότητες για μία μείωση των Μάρτιο βαίνουν αυξητικές, αν και οι αγορές μέχρι στιγμής κλίνουν προς μία πρώτη κίνηση νομισματικής χαλάρωσης τον Μάιο.

    Οι τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ απορρίπτουν την αισιοδοξία της αγοράς, αν και από τις δηλώσεις του φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση, καθώς ο πληθωρισμός βαίνει προς υποχώρηση.

    Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ επιμένει στη θεωρία για το «τελευταίο μίλι», δηλαδή ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρεί με τόσο ταχύ ρυθμό όσο τον πρώτο καιρό.

    Αντίστοιχα και οι τραπεζίτες της Fed έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για το τρέχον επίπεδο, έχουν αποκλείσει όμως το ενδεχόμενο για πρόωρες μειώσεις.

    Ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα δώσει μία πιο καθαρή εικόνα στους επενδυτές, καθώς η ΕΚΤ και η Fed θα παρουσιάσουν τις προβλέψεις τους για την πορεία του πληθωρισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Βουτιά 2,4% για το WTI παρά τις εθελοντικές μειώσεις παραγωγής από τον OPEC+

    Ευρωαγορές: Με νέα άνοδο ολοκληρώθηκε ο καλύτερος μήνας από τον Ιανουάριο για τον Stoxx 600

    Χρηματιστήριο: Πόσα κεφάλαια μοιράστηκαν οι «δέκα» του MSCI κατά το rebalancing – Long only funds οι αγοραστές



    ΣΧΟΛΙΑ