• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βουτιά 2,4% για το WTI παρά τις εθελοντικές μειώσεις παραγωγής από τον OPEC+

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Με βαριές απώλειες άνω του 2% έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού πετρελαίου, παρά την συμφωνία από αρκετές χώρες του OPEC+  για εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

    Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιανουαρίου του WTI υποχώρησε κατά 1,90 δολάρια η -2,44%, για να διαμορφωθεί στα  75,96 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Στο ICE Futures το Brent Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 25 σεντς, ή -0,3%, για να διαπραγματευτεί στα 82,85 δολάρια το βαρέλι.

    Αν και ο OPEC+ δεν άλλαξε επίσημα την πολιτική του, αρκετές χώρες ανακοίνωσαν εθελοντικές περικοπές για το πρώτο τρίμηνο του 2024, συνολικού ύψους 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

    Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα μειώσει την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια μέχρι τον Μάρτιο.

    Από τις υπόλοιπες χώρες, το Ιράκ μειώνει κατά 223.000 βαρέλια την ημέρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 163.000 βαρέλια την ημέρα, το Κουβέιτ κατά 135.000 βαρέλια την ημέρα, το Καζακστάν κατά 82.000 βαρέλια την ημέρα, η Αλγερία κατά 51.000 βαρέλια την ημέρα και το Ομάν κατά 42.000 βαρέλια την ημέρα.  Η Ρωσία συνεχίζει την εθελοντική περικοπή κατά 500.000 bpd μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

    Οι έμποροι αναρωτιούνται αν – καθώς οι περικοπές είναι εθελοντικές και όχι υποχρεωτικές – ο OPEC+  θα μπορέσει πραγματικά να ακολουθήσει και να περιορίσει την παραγωγή, όπως ανέφερε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group. «Αντί να έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση στο τι πρόκειται να συμβεί, έχουμε μόνο μια υπόσχεση — η υπόσχεση προκαλεί νευρικότητα», πρόσθεσε.

    Αναλυτές παρατηρούν πως ο OPEC+ συμπιέζεται από την παραγωγή ρεκόρ από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενώ με τις περικοπές χάνει μερίδιο αγοράς στην Ασία, όπου η αύξηση της ζήτησης δυσκολεύεται λόγω των οικονομικών αντίξοων ανέμων στην Κίνα.

    Διαβάστε επίσης

    Lufthansa: Κατέθεσε αίτηση στην Κομισιόν για το 41% της ITA Airways

    Λευκός Οίκος: «Πολύ μεγάλη απώλεια» ο θάνατος του Χένρι Κίσινγκερ

    Μπαίνουν υποχρεωτικά POS σε ταξί, περίπτερα και λαϊκές – Τις επόμενες ημέρες η Υπουργική Απόφαση



    ΣΧΟΛΙΑ