• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα πέντε σημάδια που δίνουν στους οικονομολόγους ελπίδες για το 2022

    • Bloomberg


    Καθώς αυξάνονται οι ζοφερές ανακοινώσεις των στελεχών κορυφαίων εταιρειών για το μέλλον, υπάρχουν οικονομολόγοι που εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι μετοχές θα κινηθούν ανοδικά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρακάμψουν ενδεχόμενη ύφεση. Την εκτίμηση τους υποστηρίζουν με συγκεκριμένα επιχειρήματα, που καταγράφει το Bloomberg.

    Ο Neil Dutta, επικεφαλής οικονομικών στην Renaissance Macro Research, για παράδειγμα, αναφέρθηκε στους παράγοντες που επιστρέφουν σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς μετά από τα lockdown της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών συμμετοχής στην εργασία και της ζήτησης για διαρκή αγαθά, που οδήγησαν τις τιμές υψηλότερα. Καθώς ο τρόπος ζωής ομαλοποιείται, επισήμανε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ευκολότερα.

    Το κατά πόσο η αυστηρή Fed θα προκαλέσει ύφεση είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων επί μήνες. Πρόσφατα η Target Corp. προειδοποίησε ότι τα συμπιεσμένα περιθώρια θα μπορούσαν να διαβρώσουν τα κέρδη. Αναμένεται η συνάντηση των αξιωματούχων της Fed την επόμενη εβδομάδα και όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά μέχρι την ανακοίνωση της έκθεσης του πληθωρισμού την Παρασκευή. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο σε άλλη μια ασταθή συνεδρίαση, καθώς οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν κάτω από το 3%.

    Ακολουθούν τα επιχειρήματα των οικονομολόγων που δικαιολογούν γιατί τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου θα μπορούσαν να ανακάμψουν στο δεύτερο εξάμηνο:

    Αγορά εργασίας

    Ενώ η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει σφιχτή, τα σημάδια ομαλοποίησης είναι ήδη ορατά, υποστηρίζει ο Dutta. Ανέφερε στοιχεία από την Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων, τα οποία έδειξαν ότι τα σχέδια για αύξηση της αποζημίωσης των εργαζομένων σημείωσαν υψηλό στα τέλη του περασμένου έτους.

    «Όταν η ανεργία είναι χαμηλή, η αύξηση των θέσεων εργασίας τείνει να μετριάζεται. Η τάση στην απασχόληση έχει σαφώς επιβραδυνθεί», τόνισε. Η προσφορά εργασίας, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να ανακάμπτει γρήγορα.

    «Όσοι είναι ηλικίας 55 έως 64 ετών έχουν ποσοστά συμμετοχής υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ οι έφηβοι έχουν επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα», ανέφερε ο Dutta, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο να αυξηθούν τα ποσοστά συμμετοχής».

    US labor force participation rises in May 2022
    Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ αυξάνεται τον Μάιο του 2022

    Διαρκή καταναλωτικά αγαθά

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι εγκλωβισμένοι στο σπίτι καταναλωτές αγόραζαν από νέα πλυντήρια πιάτων μέχρι έπιπλα, σε τιμές που ξεπερνούσαν την προσφορά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό αλλάζει.

    Ο ρυθμός βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης τετραμήνου από τον Οκτώβριο του 2020. Ο ανιχνευτής χρόνου παράδοσης της Renaissance Macro Research υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020.

    «Η χαλάρωση των αλυσίδων εφοδιασμού συνεπάγεται λιγότερες πληθωριστικές πιέσεις, καθώς τα εργοστάσια μπορούν να βγάλουν τα αγαθά στην αγορά πιο γρήγορα», είπε ο Dutta. Ταυτόχρονα, η συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει, με την κατανάλωση αγαθών να διολισθαίνει 1,3%, την ώρα που η κατανάλωση υπηρεσιών αυξάνεται κατά 1,2%. Η λιγότερη ζήτηση και η βελτιωμένη παραγωγή «θα πρέπει να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών», πρόσθεσε.

    Ανάκαμψη της Κίνας

    Ο Marko Kolanovic της JPMorgan Chase & Co είπε ότι το βαθύ selloff του περασμένου έτους στις κινεζικές μετοχές μπορεί τελικά να βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκαμψης. H χώρα χαλαρώνει τους περιορισμούς της, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού στις μεγάλες πόλεις συνεχίζουν να μειώνονται.

    Την ίδια στιγμή, η επί χρόνια πολιτική της κυβέρνησης για καταστολή της τεχνολογικής βιομηχανίας φαίνεται να χαλαρώνει. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ήταν κοντά στην ολοκλήρωση της έρευνας τους για την Didi Global Inc. Ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon Index εκτινάχθηκε μετά από αυτές τις ειδήσεις και σημείωσε άνοδο 20% τον περασμένο μήνα.

    «Οποιαδήποτε σταδιακή βελτίωση από την άρση των lockdowns, τους πιο χαλαρούς κανονισμούς και τα περαιτέρω κίνητρα, θα πρέπει να είναι επωφελής για τις κινεζικές μετοχές τα επόμενα τρίμηνα», έγραψε στους πελάτες ο αναλυτής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    US-listed Chinese stocks jump to their highest since April
    Οι κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο

    Καταναλωτικά έξοδα

    Τα αμερικανικά νοικοκυριά συνεχίζουν να ξοδεύουν με υγιή ρυθμό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για υπηρεσίες όπως ταξίδια και ψυχαγωγία, σύμφωνα με τα στοιχεία από λογαριασμούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών της Bank of America Corp. Οι συνολικές δαπάνες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση τον Μάιο, με τις δαπάνες πιστωτικών καρτών να ενισχύονται κατά 16% και των χρεωστικών καρτών κατά 4%.

    «Τα δεδομένα των καρτών μας δείχνουν συνεχή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, αλλά ο πληθωρισμός αποτελεί πρόκληση για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών», δήλωσε σε δήλωση ο David Tinsley, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Bank of America. «Έτσι, οι δαπάνες για υπηρεσίες όπως ταξίδια και ψυχαγωγία παρέμειναν ισχυρές και τα νοικοκυριά συνέχισαν να έχουν υψηλότερες αποταμιεύσεις από ό,τι πριν από την πανδημία».

    Οικονομική δραστηριότητα

    Στην Jefferies LLC, η επικεφαλής οικονομολόγος Aneta Markowska παρακολουθεί τον δείκτη οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ που έχει δημιουργήσει η εταιρεία και αποτελείται από στοιχεία που περιλαμβάνουν κρατήσεις εστιατορίων, λιανική διαδικτυακή κίνηση και δεδομένα συγκοινωνίας. Ο δείκτης ανέβηκε τον Μάιο αφού κινήθηκε σε στενό εύρος για μεγάλο μέρος του έτους.

    «Εκ πρώτης όψεως, αυτό υποδηλώνει ότι η οικονομία δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο φέτος», έγραψαν οι οικονομολόγοι Markowska και Thomas Simons. «Ωστόσο, κάτω από την επιφανειακή ερμηνεία, η δραστηριότητα συνεχίζει να ομαλοποιείται καθώς τα υποκείμενα στοιχεία του δείκτη μας συγκλίνουν σιγά-σιγά προς τα προ-πανδημικά επίπεδά τους», εξηγούν.

    Παράλληλα οι οικονομολόγοι της Jefferies επισήμαναν ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως η ζήτηση εργασίας μειώνεται. «Ενώ υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για τοπικές απολύσεις, τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων συνεχίζει να μειώνεται», έγραψαν. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκουν δουλειά ξεπερνά τον αριθμό εκείνων που χάνουν την δουλειά τους».

    Jeffries

    Διαβάστε ακόμη:

    Σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων – Για ύφεση προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ