• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Κόντρα στο ρεύμα – Πώς διαβάζει η αγορά τον προϋπολογισμό – Στροφή στα small caps


    Κόντρα στο ρεύμα και πάλι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, που ξεκίνησε ανοδικά στην πρώτη ώρα των συναλλαγών και φαίνεται να συνεχίζει, εκεί κοντά στα επίπεδα των 827 – 829 μονάδων, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές βυθίζονται, έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία για την μεταποίηση που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία.

    Και πάλι όμως, η αντίδραση που βγαίνει στην αγορά μας, έπειτα από μία εβδομάδα πτώση σχεδόν 6%, είναι υποτονική. Έπειτα από 70 λεπτά συναλλαγών και ο τζίρος μόλις και μετά… βίας ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ.

    Το καλό νέο της ημέρας είναι ότι, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έκλεισε το δημοσιονομικό για το 2020. Εκεί που οι θεσμοί υπολόγιζαν την τρύπα στα 1,8 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι το κενό που μένει να καλυφθεί είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ κι αυτό θα μπορούσε να κλείσει με την περαίωση παρελθουσών φορολογικών εκκρεμοτήτων για τους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση υπολογίζει να συγκεντρώσει από το μέτρο αυτό πάνω από 1 δις. ευρώ. Μένει όμως να φανεί.

    Προκύπτει δε ότι είναι ένας προϋπολογισμός τολμηρός έως… φιλόδοξος, με ρυθμό ανάπτυξης για του χρόνου 2,8%, πρωτογενές πλεόνασμα στον… πόντο, όσο λέει το μνημόνιο, 3,56%, που προβλέπει αύξηση στις επενδύσεις πάνω από 13,5%, πτώση της ανεργίας σε 15,6% από 17,4% φέτος, αλλά και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε 1,8%, δηλαδή το διαθέσιμο εισόδημα που θα ρίξουν στην αγορά τα νοικοκυριά, υπολογίζεται περί τα 3,5 – 4 δις. Ευρώ. Μένει να φανεί…

    Κατά τα άλλα, την Πέμπτη πραγματοποιείται η γενική συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου της Lamda, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Aegean Airlines της οικογένειας Βασιλάκη θα αγοράσει το 3% με 20 εκατ. ευρώ.

    Περιορισμένη η κίνηση στις τράπεζες με τον δείκτη τους στις 750 μονάδες και κέρδη μισό τοις εκατό.

    Κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη στην μία ποσοστιαία μονάδα, στο 1,55 ευρώ, στα 2,42 ενισχύεται οριακά η ΕΤΕ, στα 0,83 η Eurobank και στα 2,69 η Πειραιώς.

    Αντιθέτως όμως το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην Βιοχάλκο, που κάνει πράξεις στα 3,5 ευρώ, στην ΔΕΗ που επιστρέφει προς τα 3 ευρώ και με κέρδη 2,4%, στα 8,17 ενισχύονται τα ΕΛΠΕ και στα 20,58 ευρώ η Motor Oil, στα 15,76 ευρώ ανεβαίνει η Jumbo, μετά τα χαμηλά μηνός που έγραψε την περασμένη εβδομάδα, στα 9,44 ευρώ ενισχύεται ο Μυτιληναίος και στα 9,34 ευρώ ο ΟΠΑΠ.

    Απώλειες και πάλι στην ΓΕΚ/Τέρνα, αλλά και στην Ελλάκτωρ που προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω από 1,7 ευρώ. Κέρδη για την Ιντρακόμ και την Ιντραλότ, αμετάβλητη όμως, η Ιντρακάτ, στο 1,7 ευρώ. Μικρά κέρδη στα 7,52 ευρώ για την Lamda.

    Επιστροφή των αγοραστών στην Autohellas, με την μετοχή να ενισχύεται πάνω από 5%, στα 7,22 ευρώ και όγκο 1240 χιλιάδες τεμάχια, πάνω από 4,5% τα κέρδη στην Βιοκαρπέτ και 7,59% στην Μεβάκο, που ενισχύεται λόγω θετικών αποτελεσμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ