• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Νέα υψηλά 5ετίας και ο λόγος στα small και mid caps – Σε Mυτιληναίο, Καράτζη, Ιντραλότ η προσοχή

    Wall Street


    Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. που τερμάτισε στις 940,20 μονάδες και με κέρδη 0,64%, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά 5ετίας. Προς το τέλος των συναλλαγών, όπως και κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, φόρτσαραν οι εντολές αγορών, κυρίως σε χαρτιά των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, με την Ιντραλότ, τν Καράτζη, την Ντόπλερ να αποκομίζουν τα περισσότερα κέρδη.

    Οι συναλλαγές ήταν χαμηλές, στα 54-55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 5,5 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

    Ο λόγος των χαμηλών συναλλαγών την Δευτέρα συνδέεται με το γεγονός ότι η Wall Street παραμένει κλειστή λόγω αργίας (ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ).

    Το ενδιαφέρον για τα small και mid caps προκύπτει άλλωστε από το γεγονός ότι 65 μετοχές έκλεισαν με κέρδη έναντι 44 πτωτικών. Από τις 10/1 η μετοχή της Ντόπλερ (κατασκευή ανελκυστήρων) παραμένει ανοδική, με τους μυημένους στην αγορά να στέκονται στα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

    Κέρδη 7,87% στο κλείσιμο για την μετοχή της Καράτζης και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας πρόκειται να ανακοινώσει δημόσια πρόταση.

    Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Καράτζης, διευθύνων σύμβουλος, έχει έρθει σε συμφωνία με τράπεζα για την χορήγηση δανείου προκειμένου να εξαγοράσει τα ποσοστά των μετόχων μειοψηφίας και της αδερφής του Μαρίας που ελέγχει το 38,36% του μετοχικού κεφαλαίου. Αποκτώντας το ποσοστό αυτό, θα ελέγχει ο ίδιος το 82,5% του μετοχικού κεφαλαίου που σημαίνει ότι ο δρόμος για τη δημόσια πρόταση είναι ανοιχτός.

    Κέρδη πάνω από 5% και για την Ιντραλότ, η οποία υστερεί σε κεφαλαιοποίηση, περί τα 62 εκατ. ευρώ κι έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανόδου που έχει συντελεστεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό το τελευταίο διάστημα. Η μετοχή έκλεισε στα 0,3995 ευρώ και με κέρδη 5,13%, ενώ διακινήθηκαν περισσότερα από 764 χιλιάδες τεμάχια.

    Από την άλλη, κέρδη πάνω από 2% και διάσπαση των 10,22 – 10,24 ευρώ που εθεωρείτο βραχυπρόθεσμη αντίσταση για την Μυτιληναίος. Η μετοχή κατέγραψε άνοδο πάνω από 2%, στα 10,33 ευρώ και όγκο συναλλαγών 481 χιλιάδων τεμαχίων, σχεδόν όσο και την Παρασκευή.

    Κέρδη 1,55% και για την Jumbo, στα 18,98 ευρώ. Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου οι μέτοχοι της Jumbo καλούνται σε έκτακτη Γενική Συνέλευση να εγκρίνουν την διανομή μικτού μερίσματος 0,282 ευρώ ανά μετοχή εκ των οποίων τα 0,22 θα διανεμηθούν στους μετόχους ως προμέρισμα και το υπόλοιπο μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων στην τακτική Γενική Συνέλευση την Άνοιξη. H αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την επομένη της συνέλευσης στις 22 Ιανουαρίου.

    Κατά τα άλλα κέρδη από 1% κατέγραψαν, επίσης, η Aegean, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ, στα 4,925 ευρώ. Απώλειες για Εθνική, Πειραιώς και Alpha, αλλά κέρδη για την Eurobank, 2,67%, στα 0,924.

    Η προσοχή της αγοράς στρέφεται σιγά-σιγά στην επικείμενη αξιολόγηση της Fitch, προεξοφλώντας αναβάθμιση τουλάχιστον κατά δύο βαθμίδες.



    ΣΧΟΛΙΑ