• bloomberg

    Financial Times

    Γιατί οι primary dealers εγκαταλείπουν τις αγορές ομολόγων της Ευρώπης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Philip Stafford
    Wall Street


    Μειώνονται όλο και περισσότερο οι primary deals που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά

    Τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και τα μειωμένα κέρδη από το trading έχουν αντίκτυπο και στον αριθμό των τραπεζών που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης.

    Στο τέλος του Δεκεμβρίου, η UBS αποχώρησε από «primary dealer» της ιρλανδικής αγοράς ομολόγων, κίνηση που ήρθε να επιτείνει μία τάση που παρατηρείται ευρύτερα στη βιομηχανία των ομολόγων και αφήνει την, ύψους 8,3 τρισ. ευρώ, αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξαρτάται όλο και περισσότερο από μία συρρικνούμενη ομάδα μεσαζόντων.

    Οι primary dealers βοηθούν τις κυβερνήσεις να αντλήσουν κεφάλαια από επενδυτές τιμολογώντας και πουλώντας ομόλογα του Δημοσίου. Ο μέσος αριθμός των εν λόγω dealers στην ΕΕ έπεσε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό του μετά την έξοδο από την αγορά τεσσάρων τραπεζών, στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Ευρώπης (AFME). Ο αριθμός των primary dealers σε 11 χώρες της ΕΕ είναι σήμερα κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ από την ώρα που ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων από την Afme, το 2006.

    Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες αξιολογούν εκ νέου την ανάγκη ύπαρξης των συγκεκριμένων τμημάτων μετά από χρόνια μη ικανοποιητικών επιδόσεων και ισχνών αποδόσεων. Μερικοί από τους βασικούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται αυτό, σύμφωνα με την Afme, είναι: το γεγονός ότι η νέα προσφορά κινείται σε χαμηλά επίπεδα και η τάση των επενδυτών να διακρατούν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους αντί να τα εμπορεύονται. Οι εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μειώθηκαν από 1,4 τρισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009 σε 1 τρισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

    Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, καθώς στο πλαίσιο αυτού οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών «σκούπισαν» από την αγορά μεγάλους όγκους χρέους.

    Ο αριθμός των τραπεζών που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων έχει μειωθεί σε χαμηλό ρεκόρ

    Η Ιρλανδία έπεσε από τους 16 dealers στους 15, ήτοι στον μέσο όρο της ΕΕ. Όμως, μικρότερη ή μεγαλύτερη μείωση έχουν δει και άλλες χώρες, από τότε που ξέσπασε η οικονομική χρήση. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιταλία έχει πλέον 16 primary dealers, 30% λιγότερους από ό,τι τον Μάιο του 2006.

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ