• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Με το αριστερό και πτώση 3,91% ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο


    Βουτιά πάνω από 3,8% για την Wall Street και πάνω από 3,5% για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι προειδοποιήσεις Τραμπ, η αλήθεια είναι κατόπιν εορτής, ότι μπορεί να έρθουν 100 – 200 χιλιάδες θάνατοι λόγω της παγκόσμιας πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα με βάση το καλό σενάριο, είναι κάτι που ανησυχεί τους επενδυτές. Οι οποίοι, διαβάζουν τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων που μιλούν για ύφεση και Ανεργία μεγαλύτερη του 30%, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αθρόες πωλήσεις, όπως έκαναν χθες και όπως φαίνεται, πράττουν και σήμερα.

    Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται και νέα περιοριστικά μέτρα ποντάροντας στο σενάριο τύπου V, τη στιγμή που ο Ελληνικός ΡΜΙ έπαθε καθίζηση σχεδόν 15 μονάδων τον Μάρτιο, ενώ το ΙΟΒΕ βλέπει δραματική πτώση παραγωγής και ιδιωτικής κατανάλωσης. Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας βλέπει νέα κρίση χρέους να μαστίζει την Eυρωζώνη, αν τα κράτη μέλη δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες της ΕΚΤ, τη στιγμή που οι Γερμανοί αποφεύγουν το ευρωομόλογο σαν τον διάβολο το λιβάνι.

    Το Χ.Α. κατέγραψε τις τρίτες μεγαλύτερες απώλειες στο πρώτο 3μηνο 2020, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 40%. Άλλωστε, το δεύτερο 3μηνο της χρονιάς ξεκίνησε με βαριές απώλειες για την Λεωφόρο Αθηνών 3,91% στις 536,48 μονάδες και με συναλλαγές σχεδόν 60  εκατ. Ευρώ και 4 εκατ. πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε περί τα 56 εκατ. Ευρώ. Οι επενδυτές παραμένουν κουμπωμένοι, δεν αναλαμβάνουν άλλο ρίσκο, εκμεταλλευόμενοι, όπως φαίνεται τις ανοδικές συνεδριάσεις.

    Σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας προκύπτει και από την αύξηση του 10ετούς ομολόγου, πάνω από 1,72% από περίπου 1,5% πριν από μία εβδομάδα όταν έγινε η νέα παρέμβαση της ΕΚΤ.

    Βουτιά άνω του 10% για τον τραπεζικό κλάδο, αφού λόγω lock out της οικονομίας, δεν προχωρεί ούτε το σχέδιο Ηρακλής, αλλά ούτε υπάρχει αισιοδοξία ως προς το αν θα δημιουργηθούν νέες στρατιές κόκκινων δανείων.

    Πάνω από 11% η βουτιά για την Alpha, πάνω από 9% για την Eurobank και 10,5% για την Εθνική και λίγο πάνω από 9% για την Πειραιώς. Ο «ιός» της πτώσης πέρασε και στα μη τραπεζικά blue chips. Πάνω από 7% η πτώση για τον ΟΠΑΠ, πάνω από 7% για την Βιοχάλκο, η οποία αντιμετωπίζει τα κλειστά εργοστάσια της Σιδενόρ, πάνω από 5,9% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και 2,3% για την Τέρνα Ενεργειακή, πάνω από 4% για την ΔΕΗ, άνω του 6% στην Ελλάκτωρ, 4,9% στον Μυτιληναίο. Πτώση πάνω από 2% για την Jumbo και την ΕΥΔΑΠ και πάνω από 1% για τον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ.

    Η εικόνα στο ταμπλό απογοητευτική με 75 πτωτικές μετοχές, έναντι 24 ανοδικών.



    ΣΧΟΛΙΑ