• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Γιατί οι πωλητές παίρνουν το πάνω χέρι

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Με τις τράπεζες να διαφοροποιούνται προς το παρόν από την πτωτική τάση της αγοράς, η οποία διορθώνει μετά από ένα ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 672 μονάδες και με απώλειες 0,6%.

    Την ίδια ώρα, οι ελπίδες στις αγορές αναζωπυρώθηκαν μετά τις πληροφορίες για τη δημιουργία φαρμάκου ικανού να σώσει ζωές ακόμα και στο τελευταίο στάδιο του κορoνοϊού, ενώ οι επενδυτές αισιοδοξούν από τα νέα μέτρα ρευστότητας για τόνωση της αμερικάνικης οικονομίας από την Fed, αλλά και από την άνοδο 17,7% των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο.

    Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι καταγράφουν άνοδο κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα. Στο Χ.Α., η Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα που οι μετοχές θα διαπραγματεύονται με βάση την ισχύουσα στάθμισή τους στους δείκτες FTSE, αφού την ερχόμενη Δευτέρα, η ανώτερη στάθμιση θα είναι 10%. Ένα από τα χαρτιά που επηρεάζονται, είναι αυτό της Coca Cola, αλλά και του ΟΤΕ που υποχωρούν από 1,2% αυτή την ώρα.

    Σημειωτέον, ότι περικόπτονται τα αρχικά κέρδη στις τράπεζες. Η Alpha, η Eurobank και η ΕΤΕ ενισχύονται κάτω από 1%, ενώ πάνω από 1% ενισχύεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Περιορισμένου εύρους ανοδική αντίδραση βγαίνει στον Μυτιληναίο, την Jumbo, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ και την Aegean. H ΔΕΗ, σημειωτέον, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους εκπροσώπους των αμερικανικών funds που συμμετέχουν στο roadshow του Χ.Α., καταγράφοντας κέρδη 1,3%, στα 3,69 ευρώ.

    Ισορροπία παρατηρείται μεταξύ των ανοδικών και πτωτικών μετοχών, αφού 37 υποχωρούν και 34 ενισχύονται. Οι δε συναλλαγές στα πρώτα 45 λεπτά των συναλλαγών διαμορφώνονται στα 7,7 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι τριπλές σειρές των παραγώγων, στοιχείο, που μαζί με τις αλλαγές στους δείκτες FTSE, μπορεί να προκαλέσουν έντονη μεταβλητότητα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.



    ΣΧΟΛΙΑ