• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ποια «χαρτιά» χάνουν ή κερδίζουν από τη νέα στάθμιση στους δείκτες του FTSE

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Αν και η αγορά δεν έχει καταλάβει… τίποτα από τις αλλαγές στην στάθμιση των δεικτών του FTSE στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της παρατεταμένης ανόδου, ωστόσο η Παρασκευή, 19 Ιουνίου, είναι μόλις δύο μέρες μακριά. Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, οπότε ό,τι είναι να γίνει, όποιες διακυμάνσεις και διορθώσεις είναι να συμβούν, ο χρόνος που μένει είναι μόλις τρεις συνεδριάσεις: σήμερα, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    Πλέον, μπαίνει πλαφόν 10% στη στάθμιση των μετοχών και με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος σε ένα αίτημα ετών προς τη διοίκηση του ΧΑ, αφού η μεγάλη στάθμιση μετοχών, όπως της Coca Cola, συχνά δημιουργούσε στρεβλώσεις στην πορεία του δείκτη. Ήταν σύνηθες το φαινόμενο στο κλείσιμο κάθε συνεδρίασης η αγορά να ενισχύεται ή να υποχωρεί σημαντικά αλλά η Coca Cola να εμφανίζει μικρή διακύμανση, είτε στην άνοδο είτε στην πτώση, «αλλοιώνοντας» την εικόνα του κλεισίματος του γενικού δείκτη.

    Έτσι λοιπόν, με βάση τα ισχύοντα, ο μεγάλος χαμένος είναι η μετοχή της Coca Cola αφού η στάθμισή της θα μειωθεί από το 23,1% στο 10%. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΤΕ που θα δει τη στάθμισή του να μειώνεται από 15% περίπου σε 10%.

    Κατά τα άλλα, ο ΟΠΑΠ «ανεβαίνει» στο 10%. Στο 10% ανεβαίνει και η Alpha Bank.

    Οι μετοχές της Jumbo και της Εurobank πηγαίνουν λίγο πάνω από το 8%.

    Στην ανακοίνωση του Χ.Α. στις αρχές Μαρτίου, σημειώνεται ότι αναφερόταν πως οι τραπεζικές μετοχές θα έχουν συνολική στάθμιση 27%.

    Την Δευτέρα που μας πέρασε, σε νεότερη ανακοίνωσή του, το Χ.Α. ανέφερε ότι ο νέος συντελεστής στάθμισης (capping) της Coca Cola θα είναι 0,3133690, του ΟΤΕ 0,5028290, του ΟΠΑΠ 0,8217020 και της Jumbo 0,8859970.

    Επιπλέον σημειώνεται πως σταματάει η διαπραγμάτευση του δείκτη FTSE Διεθνούς Δραστηριοποίησης όπως και του FTSE Large Cap Net Total Return, ενώ έχει δημιουργηθεί δείκτης FTSE υψηλής μερισματικής απόδοσης.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η ερχόμενη Παρασκευή είναι «επικίνδυνη» μέρα, αφού εκτός από την ισχύ του δείκτη FTSE με την τρέχουσα σύνθεση, λήγουν ταυτόχρονα οι τριπλές σειρές στα παράγωγα, με τους χρηματιστές να περιμένουν μεγάλη μεταβλητότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ