• Σχόλιο Αγοράς

    WTI: Στα 86,87 δολάρια το βαρέλι έκλεισε την εβδομάδα, με συνολικές απώλειες 6,7%

    • NewsRoom


    Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν την Παρασκευή με τα στοιχήματα να δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα συζητήσει τις περικοπές παραγωγής σε μια συνάντηση στις 5 Σεπτεμβρίου, αλλά οι δείκτες αναφοράς εξακολουθούσαν να σημειώνουν τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση τους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, λόγω των φόβων για περιορισμούς του Covid-19 στην Κίνα και την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη.

    Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου του WTI σημείωσε άνοδο 26 σεντ ή 0,3% για να διαμορφωθεί στα 86,87 δολάρια το βαρέλι. Οι συνολικές απώλειες για το ενεργό συμβόλαιο διαμορφώθηκαν στο -6,7%.

    Πώς θα κινηθεί ο ΟΠΕΚ+

    Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, μαζί αποκαλούμενοι OPEC+, πρόκειται να συναντηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου σε ένα πλαίσιο πτωτικής τιμής και πτώσης της ζήτησης, παρόλο που ο κορυφαίος παραγωγός Σαουδική Αραβία λέει ότι η προσφορά παραμένει περιορισμένη.

    Ο αναλυτής εμπορευμάτων ANZ Daniel Hynes είπε ότι μπορεί να είναι πολύ μακριά για τον ΟΠΕΚ+ να συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή, αλλά ότι η κορυφαία παραγωγός χώρα Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα υπογραμμίσει αυτό που θεωρεί ως αποσύνδεση μεταξύ των τρεχουσών τιμών και των στενών θεμελιωδών μεγεθών της προσφοράς.

    «Σίγουρα θα προσπαθήσουν να μιλήσουν για την αγορά όσο το δυνατόν περισσότερο για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα αυτό που θεωρούν μια σφιχτή αγορά, η οποία είναι εκτεθειμένη σε περαιτέρω ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς», είπε.

    Ο ΟΠΕΚ+ μείωσε αυτή την εβδομάδα τις προοπτικές ζήτησης, προβλέποντας τώρα ότι η ζήτηση θα καθυστερήσει την προσφορά κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2022, αλλά αναμένει έλλειμμα αγοράς 300.000 bpd στη βασική του περίπτωση για το 2023.

    Οι υπόλοιποι παράγοντες

    «Καθώς οι τιμές του Brent πέφτουν στα 90 δολάρια/βαρέλι, αυξάνεται η πιθανότητα ανταπόκρισης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση της Δευτέρας ή τον Οκτώβριο», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Εθνικής Αυστραλίας, Baden Moore. «Αναμένουμε ότι οποιαδήποτε μείωση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, δεδομένων των πολύ χαμηλών επιπέδων αποθεμάτων παγκοσμίως, της περιορισμένης ικανότητας εναλλακτικών λύσεων εφοδιασμού και της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μουρ.

    Βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο των τελευταίων περιορισμών του Covid-19 στην Κίνα, όπου η πόλη Chengdu την Πέμπτη ήταν η τελευταία που διέταξε ένα lockdown που έπληξε κατασκευαστές όπως η Volvo.

    Αυτό ήρθε την ίδια μέρα που τα στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων τον Αύγουστο συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες εν μέσω εξασθένησης της ζήτησης, ενώ οι ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και τα κρούσματα Covid-19 διέκοψαν την παραγωγή.

    Διαβάστε επίσης

    Στο 2,74% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον χρυσό

    Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές – Πάνω από 3% ο DAX, στο +2,04 ο Stoxx 600

    BofA: Αλλάζει εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και για τα επιτόκια της ΕΚΤ – Τι προσδοκά από τη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια

     



    ΣΧΟΛΙΑ