• Σχόλιο Αγοράς

    Στο 1,6% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον χρυσό

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Ο χρυσός σημείωσε άνοδο κάτω από 1% την Παρασκευή, καθώς το δολάριο υποχώρησε αφού τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν ως επί το πλείστον σύμφωνα με τις προσδοκίες, αλλά εξακολουθούσε να δεσμεύεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση υπό την πίεση του περιβάλλοντος των αυξημένων επιτοκίων.

    Ο χρυσός του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 13,30 δολαρίων ή 0,8% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1.722,60 δολάρια το βαρέλι.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Παράλληλα, το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου πρόσθεσε 21 cents ή 1,2% στα 17,881 δολάρια η ουγγιά, έχοντας κλείσει την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε απώλειες 4,6%.

    Στα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 12,80 δολάρια ή 1,6% στα 818,30 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας πτώση 4,3% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου πρόσθεσε 29,80 δολάρια ή 1,5% στα 2.026,10 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας απώλειες 4,5% στην εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε ένα cent ή 0,2% στα 3,4135 δολάρια η λίβρα, υποχωρώντας 7,7% στην εβδομάδα.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    «Οι αριθμοί των θέσεων εργασίας ήταν πολύ κοντά στις προσδοκίες της αγοράς. Η αγορά το θεωρεί ως χρυσό νούμερο, καθώς δεν υποδηλώνει αδυναμία, αλλά δεν είναι πολύ ισχυρό για να παρακινήσει μια ακόμη πιο επιθετική Fed», δήλωσε ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals. «Ο χρυσός είναι σαν να βλέπεις ένα ανάγλυφο-κοντό ράλι κάλυψης».

    Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 315.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας στην έκθεση απασχόλησης που παρακολουθεί στενά. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 300.000. Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,7%, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ήταν επίσης χαμηλότερες για την ημέρα.

    «Ένα ελαφρώς πιο αδύναμο δολάριο ΗΠΑ και οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν δώσει στον χρυσό κάποια ανακούφιση πρόσφατα. Ωστόσο, αυτό δεν άλλαξε την υποκείμενη πτωτική τάση στις τιμές του χρυσού», δήλωσε ο αναλυτής του Capital.com, Piero Cingari. Ο χρυσός πιέζεται καθυστερημένα καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης του περιουσιακού στοιχείου που δεν αποδίδει.

    Στο τεχνικό μέτωπο, οι τιμές πρέπει να ξεπεράσουν τη γραμμή τάσης από την κορύφωση του Μαρτίου, επί του παρόντος στα 1.770 δολάρια, προτού σηματοδοτήσουν ανάκαμψη, δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της Saxo Bank Ole Hansen. Στις φυσικές αγορές, τα ασφάλιστρα χρυσού εκτινάχθηκαν στην κορυφαία καταναλωτική Κίνα, ενώ η πτώση των τοπικών τιμών ενίσχυσε τη ζήτηση στην Ινδία.

    Διαβάστε επίσης

    Παπουτσάνης: Το τίμημα εξαγοράς της «Αρκάδι» δεν υπερβαίνει το 5% του κύκλου εργασιών του 2021

    Lufthansa: Ακυρώσεις πτήσεων φέρνει η απεργία

    Reuters: Το Σάββατο η αποκατάσταση του αερίου στον Nord Stream 1



    ΣΧΟΛΙΑ