• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βουτιά 1% για τον S&P 500, προβληματισμός στην αγορά για τις πιθανότητες οικονομικής επιβράδυνσης

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Το αρνητικό κλίμα επέστρεψε πάνω από τη Wall Street την Τετάρτη, ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων της EKT αλλά και της δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Μάιο στις ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή. Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν νέα σημαντική άνοδο ξεπερνώντας τα 122 δολάρια το βαρέλι, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σκαρφάλωνε ξανά πάνω από το 2%.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 32.910,38 μονάδες με απώλειες -0,81%, ο S&P 500 στις 4.115,72 μονάδες με βουτιά -1,08% ενώ ο Nasdaq στις 12.086,27 μονάδες με πτώση -0,73%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 4 έκλεισαν με άνοδο (Caterpillar 1,19%, Salesforce 1,10%, Nike 0,55% και Chevron 0,47%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις υπόλοιπες 26 μετοχές που έκλεισαν με απώλειες σημείωσαν οι Intel  (-5,28%), Goldman Sachs (-2,11%), American Express (-1,66%) και JPMorgan (-1,60%).

    Η βαριά πτώση της Intel ήρθε μετά την προειδοποίηση της διοίκησης για αποδυνάμωση της ζήτησης για ημιαγωγούς σε βιομηχανικό συνέδριο.

    Μια σειρά από αρνητικά νέα και προβλέψεις επηρέασαν την αγορά την Τετάρτη.

    Οι μετοχές της Credit Suisse που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1,01% μετά την προειδοποίηση της τράπεζας για μειωμένα κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο, επικαλούμενη την αυστηρότερη νομισματική πολιτική και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Η Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα προειδοποίησε για ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο, από πρόβλεψη 1,3% την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Μάθιου Λουζέτι, δήλωσε σε σημείωμα την Τετάρτη ότι οι πιθανότητες για ύφεση είναι πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

    Παράλληλα, η ζήτηση στεγαστικών δανείων έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Στεγαστικών δανείων.

    Κερδισμένοι της ημέρας ήταν ο κλάδος της ενέργειας αλλά και οι μετοχές κινεζικών εταιρειών, που στήριξαν τον Nasdaq, με τις μετοχές των JD.com και Pinduoduo που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ να σημειώνουν άνοδο 7,7% και 9,7%, αντίστοιχα.

    Αντίθετα, πτώση 3,9% σημείωσαν οι μετοχές της Robinhood αφού ο Πρόεδρος της SEC Gary Gensler έκανε λόγο για  πιθανές αλλαγές κανόνων σχετικά με την εκτέλεση των συναλλαγών , όπως η πιθανή απαίτηση δρομολόγησης εντολών λιανικής σε δημοπρασίες.

    Άλμα 2,2% σημείωσε η μετοχή της Moderna αφού το τροποποιημένο ενισχυτικό της εμβόλιο κατά της Covid-19 έδειξε ισχυρότερη ανταπόκριση στις νέες παραλλαγές.



    ΣΧΟΛΙΑ