• ΑΓΟΡΕΣ

    Ξεπέρασαν τα 122 δολάρια οι τιμές του πετρελαίου – Σε χαμηλό 35 ετών τα αποθέματα των ΗΠΑ (upd)

    • NewsRoom


    Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περίπου 3% την Τετάρτη σε υψηλό 13 εβδομάδων, καθώς η ζήτηση της βενζίνης από τις ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνεται.

    Συγκεκριμένα, το Brent παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 2,5% και διαμορφώθηκε στα 123,58 δολάρια το βαρέλι, στην υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 8 Μαρτίου.  Το WTI παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,26% στα 122,11 το βαρέλι.

    Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή των ΗΠΑ η EIA, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου τα αποθέματα πετρελαίου στη χώρα αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. βαρέλια φτάνοντας τα 416,8 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο κατά ποσότητα ρεκόρ 7,3 εκατ. βαρελιών, υποχωρώντας στο επίπεδο των 519,3 εκατ. βαρελιών που είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 1987.

    Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εισροές των διυλιστηρίων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,8 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς η ζήτηση για καύσιμα αυξήθηκε παρά τις υψηλές τιμές των αντλιών. Αναλυτές ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια.

    Μάλιστα η Goldman Sachs αναθεώρησε κατά πολύ πάνω την τιμή του πετρελαίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει οι επενδυτικός οίκος, η τιμή του μαύρου χρυσού θα εκτοξευθεί από τα 120 δολ. στα 140 δολ. το βαρέλι μέσα στο καλοκαίρι, ενώ παράλληλα αυξάνει τους στόχους της για τις τιμές του πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2022 κατά 10 δολάρια.

    Οι μετοχές της Exxon Mobil διαπραγματεύονται άνω του 1,7% αυτή την ώρα στη Wall Street πραγματοποιώντας συναλλαγές γύρω στα 105 δολάρια ανά μετοχή, καθώς ο ενεργειακός τομέας συνεχίζει να υπερτερεί της υπόλοιπης αγοράς λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Ο αναλυτής της Evercore ISI Στίβεν Ρίτσαρντσον αναβάθμισε την Exxon σε αξιολόγηση «buy» την Τρίτη με στόχο τιμής 120 δολάρια ανά μετοχή, υποστηρίζοντας ότι η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με έκπτωση και έχει περιθώριο να τρέξει υψηλότερα ακόμα και μετά από άνοδο άνω του 60% μέχρι στιγμής φέτος.



    ΣΧΟΛΙΑ