• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρές απώλειες για τους βασικούς δείκτες – Κάτω από τις 30.000 μονάδες βρέθηκε ο Dow Jones

    Wall Street


    ιΗ επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed δεν έφερε την άνοιξη στη Wall Street. Το χθεσινό ράλι των βασικών δεικτών δεν προβλέπεται να συνεχιστεί σήμερα, με τον Dow Jones να ανοίγει τη συνεδρίαση κάτω από τα 30.000 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Γενάρη του 2021.

    Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed έφερε σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall, τη Τετάρτη, με τους επενδυτές να εκτιμούν πως η Κεντρική Τράπεζα κινείται με σοβαρότητα στη μάχη κατά του πληθωρισμού, πράγμα που αποτυπώθηκε και στο ταμπλό. Ωστόσο το κλίμα σήμερα άλλαξε. Οι επενδυτές λίγες μόλις ώρες μετά τις ανακοινώσεις Fed και παρά τον αρχικό τους ενθουσιασμό, είδαν την κατάσταση με άλλο μάτι, καθώς φαίνεται πως πλέον ανησυχούν ότι η επιθετικότητα της Fed προς τον πληθωρισμό, θα φέρει νέα οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ.

    Η χθεσινή άνοδος φαίνεται πως ήταν πολύ προσωρινή και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισοσκελίσει τη κατάσταση, με τους  S&P 500 και  Nasdaq να βρίσκονται και οι δύο σε έδαφος bear market, με πτώση περίπου 23% και 33% από τα ιστορικά υψηλά τους τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο, αντίστοιχα. Ο Dow, εν τω μεταξύ, είναι περίπου 19% κάτω από το υψηλό-ρεκόρ της 5ης Ιανουαρίου.

    «Καιρός ήταν να βγούμε από αυτόν τον τεχνητό κόσμο των προβλέψιμων μαζικών ενέσεων ρευστότητας όπου όλοι συνηθίζουν στα μηδενικά επιτόκια, όπου κάνουμε ανόητα πράγματα είτε επενδύουμε σε τμήματα της αγοράς στην οποία δεν θα έπρεπε να επενδύουμε είτε επενδύουμε στην οικονομία με τρόπους που δεν έχουν νόημα», δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ-Εριάν στο “Squawk Box” του CNBC την Πέμπτη. «Βγαίνουμε από αυτό το καθεστώς και θα είναι ανώμαλο».

    Ο Dow Jones σήμερα έφτασε να διαπραγματεύεται κάτω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 4 Ιανουαρίου 2021. Ο Dow έσπασε για πρώτη φορά το όριο των 30.000 τον Νοέμβριο του 2020, καθώς η εμφάνιση εμβολίων κατά της Covid-19 και τα μαζικά κίνητρα από τη Fed τροφοδότησαν ένα ευρύτερο ράλι της αγοράς – με επικεφαλής τις τεχνολογικές μετοχές – και οδήγησαν τους βασικούς μέσους δείκτες σε επίπεδα ρεκόρ.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο μετά το άνοιγμα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 620 μονάδες στο -2,03%, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 2,75% στις 3.685 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς βυθίζεται κατά 3,5% στις 10.707 μονάδες.

    Στο άνοιγμα η μετοχή της Tesla χάνει 5,73% καθώς ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων αύξησε τις τιμές για όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η AMD δέχεται πιέσεις σχεδόν 6,8%, η Amazon είναι κοντά στο -4%, πάνω από 5% χάνει η Meta ενώ η Qualcomm αγγίζει το -8%.

    Η μετοχή της Boeing δείχνει να είναι από τις λίγες που γλυτώνουν το Βατερλώ, καθώς ενισχύεται κατά 0,8% μετά την αναβάθμισή της σε «buy» από τη Citigroup.



    ΣΧΟΛΙΑ