• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βαριές απώλειες για τους βασικούς δείκτες υπό το βάρος της κρίσης στην Ουκρανία

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας και η απάντηση που επιφύλασσε η Δύση στις κινήσεις της Μόσχας έριξαν το βάρος τους πάνω από τη συνεδρίαση της Wall Street την Τρίτη, η οποία επέστρεψε από την αργία της Δευτέρας (Ημέρα των Προέδρων) με ισχυρές απώλειες για τους βασικούς δείκτες.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από την αποτυχία της Ρωσίας να λάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση για την επιθυμητή αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ανατολική Ευρώπη, αποφάσισε να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών «Λαϊκών Δημοκρατιών» στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως ζήτησε να προχωρήσει η αποστολή ρωσικής  «ειρηνευτικής δύναμης» στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις προειδοποιήσεις της Δύσης για επικείμενη ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία.

    Ως απάντηση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Βρετανία προχώρησαν σε μια σειρά από κυρώσεις, οι οποίες αναμένεται πως θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα ανάλογα με τις νέες κινήσεις της Μόσχας. Κυρώσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους αφορούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας καθώς και Ρώσους ολιγάρχες, που βρίσκονται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο.

    Η σημαντικότερη, πάντως, αντίδραση ήρθε από την πλευρά της Γερμανίας, με τον Όλαφ Σολτς να ανακοινώνει το πάγωμα της διαδικασίας αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2, εκπληρώνοντας έτσι μια μακροχρόνια επιθυμία των ΗΠΑ, οι οποίες ζητούσαν τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την ΕΕ.

    Το κλίμα αυτό οδήγησε τον Dow Jones σε απώλειες 1,41%, κλείνοντας στις 33.597 μονάδες, τον S&P 500 στις 4.304,68 μονάδες με πτώση 1,02% και τον  Nasdaq στις 13.381,52 μονάδες με βουτιά -1,23%.

    Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Dow Jones, με τον δείκτη να έρχεται από μια εβδομάδα με συνολικές απώλειες 1,9%, υπό το βάρος της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, το μεγαλύτερο βάρος προήλθε από την Home Depot, η οποία έκλεισε στο -8,85%, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίμηνο.

    Ακολούθησε η πτώση της Boeing κατά 4,92% και της Nike κατά 3,33%. Από τις 30 μετοχές του δείκτη, μόλις πέντε έκλεισαν σε θετικό έδαφος, όλες τους με άνοδο μικρότερη το 1%.

    Την καλύτερη επίδοση από αυτές πέτυχε η McDonald’s, η οποία μάλιστα είδε την μετοχή της να σημειώνει ενδοσυνεδριακά άνοδο 1,4% πριν κλείσει τελικά στο 0,84% , καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn να ξεκινά έναν αγώνα για δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. ο Icahn επιθυμεί η αλυσίδα να απαιτήσει από όλους τους προμηθευτές της σε χοιρινό κρέας στις ΗΠΑ να απαγορεύσουν την χρήση κλουβιού στους χοίρους.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Με μικτά πρόσημα αντέδρασαν στις εξελίξεις στην Ουκρανία – Άλμα 11,30% για την Porsche



    ΣΧΟΛΙΑ