• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τρίτη πτωτική ημέρα για S&P 500 εν αναμονή της νέας ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν ξανά την Τρίτη οι περισσότερες μετοχές στη Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας με ενδιαφέρον την αυριανή τοποθέτηση του Τζερόμ Πάουελ.

    Ο πρόεδρος της Fed έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στο Hutchins Center για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στο Brookings την Τετάρτη. Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν θα υπάρξουν κάποιες ενδείξεις για το εάν η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει ή θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Την ίδια ώρα, η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου συνεχίζεται η αναταραχή με αφορμή τα αυστηρά μέτρα για την Covid-19.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.852,53 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,01%. Αντίθετα, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.957,63 μονάδες με απώλειες -0,16% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε στις 10.983,78 μονάδες με πτώση -0,59%.

    Οι βασικοί δείκτες προσπάθησαν να επανέλθουν σε θετικό έδαφος στην αρχή της συνεδρίασης, βρίσκοντας στήριγμα στη δήλωση Κινέζου αξιωματούχου σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, ενώ σύμφωνα με αυτούς το 65,8% των ατόμων « άνω των 80 ετών» έχουν λάβει ενισχυτικές δόσεις. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε την πρώτη μείωση των μολύνσεων από Covid στην ηπειρωτική Κίνα σε περισσότερο από μια εβδομάδα . Τα νέα βοήθησαν τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης να κλείσουν σε θετικό έδαφος.

    Ωστόσο, την ίδια ώρα, οι διαδηλώσει κατά των περιοριστικών μέτρων συνεχίζονται στις μεγάλες πόλεις, με τις κινεζικές αρχές να επιστρατεύουν μέχρι και τον στρατό για να επιβάλουν την τάξη.

    Υπενθυμίζεται πως οι αγορές είχαν αντιδράσει έντονα πτωτικά τη Δευτέρα, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο χιλιάδες διαδηλωτές στις μεγάλες πόλεις της Κίνας ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβάλει η Κίνα, ακολουθώντας την πολιτική «Zero COVID». Οι διαδηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονη ανησυχία λόγω των πιθανών επιπτώσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμους.

    Πέρα από την Κίνα, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε μια νέα σειρά στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Ειδικότερα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με τον εθνικό δείκτη τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case Shiller να καταγράφει πτώση 0,8% από μήνα σε μήνα. Οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τα τέλη του 2018.

    Παράλληλα, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών κατρακύλησε τον Νοέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υποχωρώντας στο 100,2 από 102,2 τον Οκτώβριο. Πάντως, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα 12 μηνών ήταν για ενίσχυση του δείκτη στο 7,2% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα.

    Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία γύρω από ζητήματα όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και οι θέσεις εργασίας, προκειμένου να δουν πώς η οικονομία ανταποκρίνεται στον υψηλό πληθωρισμό.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Dow Inc. (2,32%), η American Express (2,29%) και η Boeing (2,03%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Walt Disney (-1,08%), Salesforce (-1,31%) και Apple (-2,11%).

    Στον S&P 500, ιδιαίτερα θετικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας Carnival (4,61%) και Norwegian Cruise Line (4,15%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Celanese (4,74%). Στο +4,34% κινήθηκε και η Ralph Lauren.

    Ισχυρά κέρδη σημείωσαν και οι κινεζικές μετοχές των JD.com (+6.69%), pinduoduo (+5,91%) και Baidu (+5,28%), στον Nasdaq, χάρη στα νέα για τον εμβολιασμό στην Κίνα. Επίσης η κινεζική BiliBili έκλεισε με άλμα +22,32% χάρη στα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίμηνο.

    Αντίθετα, βουτιά -11,54% κατέγραψε η Hibbett που απογοήτευσε με τα κέρδη τριμήνου που ανακοίωνσε.



    ΣΧΟΛΙΑ