• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τρίτη ημέρα πτώσης για Dow Jones και S&P 500

    • NewsRoom
    χρηματιστής της wall street


    Με νέες απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street και την Πέμπτη, καθώς η ανησυχία γύρω από τις επιπτώσεις των κινήσεων της FED στην αμερικανική οικονομία έχει επιστρέψει πάνω από την αγορά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.044,56 μονάδες με απώλειες -0,76%, ο S&P 500  ολοκλήρωσε στις 3.898,85 μονάδες με πτώση -0,76%, ενώ ο  Nasdaq υποχώρησε στις 10.852,27 μονάδες με βουτιά -0,96%.

    Πλέον και οι τρείς κύριοι δείκτες βρίσκονται σε τροχιά για την πρώτη τους αρνητική εβδομάδα, μετά από τρεις ανοδικές.  Ο Dow Jones υποχωρεί 3,67% και βρίσκεται σε ρυθμό για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο. Ο S&P και ο Nasdaq έχουν χάσει πάνω από 2% ο καθένας σε εβδομαδιαία βάση.

    Οι αγορά είχε δει με απογοήτευση τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη το κλίμα επιδεινώθηκε περισσότερο από την πτώση που κατέγραψαν οι αρχικές δηλώσεις για το επίδομα ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου την περασμένη εβδομάδα, ένα σημάδι πως η αγορά εργασίας παραμένει ιδιαίτερα ανθεκτική εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 15.000 στις 190.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου.

    Το ζήτημα της αγοράς εργασίας θεωρείται σημαντικό καθώς θεωρείται πως όσο παραμένει ισχυρή δίνει περιθώριο στη FED να συνεχίσει τις επιθετικές της κινήσεις για την μείωση του πληθωρισμού. Μάλιστα, η αγορά παραμένει ισχυρή παρά το μπαράζ απολύσεων από τους κολοσσούς της τεχνολογίας και των τραπεζών.

    Οι επενδυτές άκουσαν την Πέμπτη τον  CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, να εκτιμά εκτιμά ότι τελικώς το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα ξεπεράσει το 5%. «Πιστεύω ότι τα επιτόκια πιθανώς θα ξεπεράσουν το 5%… υπάρχει υψηλός υποκείμενος πληθωρισμός, που δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC. Υποστήριξε επίσης πως  η πρόσφατη επιβράδυνση των τιμών του πληθωρισμού προέρχεται από προσωρινούς παράγοντες, όπως η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα λόγω της πανδημίας.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τίτλων του Dow Jones σημείωσε η UnitedHealth (1,71%), ενώ ακολούθησαν οι Merck & Co. (0,98%) και Chevron (0,97%). Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση γνώρισαν οι Home Depot (-3,96%), 3M (-3,51%), American Express (-2,35%), Caterpillar (-2,33%) και Procter & Gamble (-2,11%).

    Διαβάστε επίσης:

    Σε νέα υψηλά εννεαμήνου ο χρυσός, επιστροφή στα κέρδη για το πετρέλαιο

    Ισχυρή διόρθωση στις ευρωαγορές- Στο -1,55% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ