• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρή διόρθωση στις ευρωαγορές- Στο -1,55% ο Stoxx 600

    ευρωαγορές DAX


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή της στο Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται αυτή την εβδομάδα το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    Έπειτα από ένα συνεχόμενο εξαήμερο κερδών, οι πωλητές πέρασαν στην «αντεπίθεση» ακολουθώντας τη στρατηγική της ισχυρής διόρθωσης, οδηγώντας τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε… ελεύθερη πτώση!

    Παρά τις μειωμένες τιμές των δεικτών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται πως δε θα υποχωρήσουν και δε θα μειώσουν τα επιτόκιά τους, όπως αντιλαμβανόμαστε από τις δηλώσεις του Τζέημς Μπούλαρντ στη Wall Street Journal. Υπενθυμίζουμε ότι στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, θεωρώντας ότι όσο πιο σύντομα τα επιτόκια βρεθούν πάνω από το 5% τόσο καλύτερα θα αντιδράσει ο πληθωρισμός.

    Ωστόσο, το αν οι δηλώσεις του Μπούλαρντ αποδειχθούν αληθείς και επιβεβαιωθούν, θα το μάθουμε στην επόμενη συνεδρίαση της Fed που θα πραγματοποιηθεί 31 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου.

    Παράλληλα, συνεχίζεται και η ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άγνωστη ημερομηνία λήξης του, με ολοένα και περισσότερες χώρες να αποφασίζουν να στείλουν όπλα και άρματα μάχης στους Ουκρανούς.

    Από την άλλη, το «μέτωπο» στην Κίνα είναι ακόμα «ανοιχτό», καθώς παραμένει άγνωστο το τι ισχύει για τα κρούσματα της Covid-19, μετά το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς.

    Οι ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές έρχονται περίπου είκοσι τέσσερις ώρες μετά τις βαριές απώλειες της Wall Street.

    Ο πανευρωπαϊκής δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σήμερα στις 450,45 μονάδες με απώλειες -1.55%.

    Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.747,29 μονάδες με πτώση -1.07%.

    Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 14.920,36 μονάδες με απώλειες -1.72%.

    Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 6.951,87 μονάδες με απώλειες -1.86%.

    Αντίστοιχη ήταν και η πορεία του ιταλικού FTSE MIB, που έκλεισε στις 25.596,28 μονάδες με απώλειες -1.75% και του ισπανικού IBEX 35,  που έκλεισε στις 8.793, 10 μονάδες με απώλειες -1.57%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι BELIMO Holding AG (2.54%) και Entain PLC (2.53%), ενώ τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν οι Dr. Martens PLC (-30.74%) και Auto1 Group SE (-14.22%).

     

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Άτσαλο profit taking σε τράπεζες, ΜΟΗ και ΔΕΗ – Στα 106 εκατ. ευρώ ο τζίρος



    ΣΧΟΛΙΑ