• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Το νέο τραπεζικό sell-off πλήγωσε τον Dow Jones, παρά τα κέρδη των τεχνολογικών μετοχών

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να μην μπορούν να ακολουθήσουν μέχρι τέλος του Nasdaq σε θετικό έδαφος, σε μια ημέρα με έντονη μεταβλητότητα.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.819,14 μονάδες με απώλειες -0,28% και ο S&P 500 στις 3.855,76 μονάδες με πτώση -0,15%, έχοντας μέσα στην ημέρα αλλάξει πολλές φορές πρόσημο.
    Αντίθετα ο Nasdaq  έκλεισε στις 11.188,84 μονάδες με άνοδο 0,45%, μακριά πάντως από τα υψηλά της ημέρας.

    Την ίδια ώρα, ισχυρή υποχώρηση σημείωναν οι αποδώσεις των αμερικανικών ομολόγων του δημοσίου, με το την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3.5% και αυτή του διετούς τίτλου να πέφτει κάτω από το 4%.

    Οι αναλυτές έσπευσαν να επανεκτιμήσουν τις προσδοκίες τους για την επερχόμενη κίνηση της FED υπό τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η κρίση στον τραπεζικό κλάδο, μετά την κατάρρευση της SVB Financial και της Signature Bank, αλλά και των κινήσεων των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.

    Πλέον οι αναλυτές θεωρούν αρκετά πιθανό πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα επιχειρήσει να αποτρέψει την οικονομική αστάθεια, με τα στοιχήματα που θέλουν να μην υπάρξει καθόλου αύξηση των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της επιτροπής FOMC να αυξάνονται τις τελευταίες ώρες, δίνοντας έτσι ώθηση στις τεχνολογικές μετοχές.

    Σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, οι αγορές τώρα τιμολογούν με πιθανότητα 55,4% για αύξηση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου και 44,6% πιθανότητα να μην υπάρξει καμία αύξηση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι αγορές είδαν μια πιθανότητα 80% για αύξηση 50 μονάδων βάσης.

    Η Federal Reserve κινήθηκε την Κυριακή για να περιορίσει τους φόβους για μια ευρύτερη μετάδοση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω της κατάρρευσης της SVB και της Signature Bank. Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι θα διαθέσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε επιλέξιμα ιδρύματα και είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τις πιέσεις ρευστότητας που ενδέχεται να προκύψουν.

    Τη Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε να διαβεβαιώσει πως ο αμερικάνικος τραπεζικός τομές παραμένει ισχυρός, ωστόσο την ίδια ώρα οι πιέσεις συνεχίζονταν για τις τραπεζικές μετοχές, με τις εποπτικές αρχές να αναγκάζονται να σταματήσουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση για αρκετούς από τους τίτλους μικρομεσαίων τραπεζών.

    Ξανά βαριές απώλειες για τις τράπεζες – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Η First Republic Bank έκλεισε με απώλειες 61,83%, η Western Alliance Bancorp υποχώρησε κατά 47,06%, η PacWest Bancorp κατά 21,05%, η KeyCorp κατά 27,38% και η Zions Bancorporation κατά 25,72%. Απώλειες σημείωσαν και οι μεγάλες τράπεζες με τη Citi να υποχωρεί κατά 7,45%, , τη Wells Fargo κατά 7,13%, τη Bank of America κατά 5,81%, τη Goldman Sachs κατά 3,71% και τη JPMorgan κατά 1,8%

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσέφεραν η Amgen (2,33%), η Microsoft (2,14%), η Salesforce (1,35%) και η Apple (1,33%), ενώ στον αντίποδα βαριές απώλειες σημειώνουν οι American Express (-4,87%), η  Goldman Sachs (3,71%) και η Dow Inc (2,75%).

    Από τις μετοχές του S&P 500 ξεχώρισε η Illumina κλείνοντας με άλμα  16,97% έπειτα από την είδηση στη The Wall Street Journal την Κυριακή πως ο δισεκατομμυριούχους ακτιβιστής  Carl Icahn ετοιιμάζεται για ένα proxy fight στην εταιρεία βιοτεχνολογίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο δισεκατομμυριούχος υποστήριξε πως η εξαγορά του Grail από την εταιρεία κόστισε στους μετόχους της περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Illumina απάντησε στους ισχυρισμούς του επενδυτή τη Δευτέρα , συνιστώντας στους μετόχους να μην υποστηρίξουν τους υποψηφίους του.

    Μεταξύ των υπόλοιπων μετοχών, οι μετοχές της Provention Bio υπερτριπλασιάστηκαν σε αξία αφού η εταιρεία συμφώνησε να αγοραστεί από τη Sanofi. Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Seagen σημειώνει αύξηση 14,5% μετά από μια συμφωνία για την εξαγορά της από την Pfizer. Τέλος, η Qualtrics επίσης σημείωσε άνοδο 6,8% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας λογισμικού ότι θα πωληθεί στην εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Silver Lake και στο Canada Pension Investment Board.

    Πλέον η αγορά στρέφει την προσοχή της σταδιακά στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βαριές απώλειες στον απόηχο του τραπεζικού sell off, στα 80,77 δολάρια το Brent

    Σε υψηλό πέντε εβδομάδων ο χρυσός – Μαζική στροφή των επενδυτών στα πολύτιμα μέταλλα

    Bitcoin: Εκρηκτική άνοδος και επιστροφή πάνω από τα 24.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ