• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2008 πραγματοποιεί ο Nasdaq – Βουτιά 21,79% για τη Netflix

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020 ολοκλήρωσε ο Nasdaq στη Wall Street, με μια νέα ισχυρή πτώση την Παρασκευή, καθώς η βουτιά της Netflix παρέσυρε τις τεχνολογικές μετοχές στο βαθύ κόκκινο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.265,37 μονάδες, με απώλειες 450,02 μονάδων ή -1,30%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.397,94 μονάδες με πτώση 1,89%, ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε την ημέρα στις 13.768,92 μονάδες, με βουτιά 385,10 μονάδων ή -2,72%.

    Ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με συνολικές απώλειες ύψους 7,6%, ενώ τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 έκλεισαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα σε αρνητικό έδαφος, σημειώνοντας και αυτοί τις χειρότερες επιδόσεις από το 2020.

    Υπενθυμίζεται πως ο Nasdaq μπήκε από την περασμένη Τετάρτη σε έδαφος διόρθωσης, καθώς οι απώλειες του από το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου υπερβαίνουν το 10%. Με τη σημερινή πτώση, ο δείκτης διεύρυνε τις απώλειές του από τα υψηλά Νοεμβρίου στο -14,25%. Ο Nasdaq σημειώνει το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2008, σύμφωνα με το FactSet.

    Οι μικρές εταιρείες έχουν επίσης χτυπηθεί σκληρά αυτήν την εβδομάδα. Ο Russell 2000 εξασφάλισε τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιούνιο του 2020. Ο δείκτης υποχώρησε 1,8% την Παρασκευή.

    Αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν όπως αναμενόταν η Netflix, καθώς απογοήτευσε τόσο με τα στοιχεία για την αύξηση των συνδρομητών της στο τέταρτο τρίμηνο όσο κυρίως με την πρόβλεψή της για τους συνδρομητές στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η μετοχή της Netflix έκλεισε με απώλειες 21,79%, παρασύροντας μάλιστα και την μετοχή της μεγάλης ανταγωνίστριάς της  Disney, η οποία διαχειρίζεται το Disney+.

    Η μετοχή της Disney έκλεισε με  πτώση 6,94%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones. Πτώση 5,95% σημείωσε και η μετοχή της Amazon, ενώ η μετοχή της Meta Platforms έκλεισε στο -4,23%

    Η Netflix ήταν η πρώτη από τις Big Tech που ανέφερε τα αποτελέσματα τριμήνου,  με την Apple και την Tesla να προγραμματίζουν να δημοσιεύσουν τα δικά του στοιχεία την επόμενη εβδομάδα. Η Tesla μάλιστα υποχώρησε κατά περίπου 5,3% την Παρασκευή.

    Αντίθετα, εντυπωσιακή ανάκαμψη 11,7% σημείωσε η Peloton, μετά τις ισχυρές απώλειες 23,9% την Πέμπτη.

    Οι βαριές απώλειες της αγοράς οφείλονται αυτή την εβδομάδα κατά κύριο λόγο  στην άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. H απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου έφτασε την Τετάρτη έως το 1,9%, σε υψηλό 2 ετών. Η άνοδος των αποδόσεων έρχεται καθώς οι επενδυτές αναμένουν 4 αυξήσεις βασικών επιτοκίων μέσα στο 2022 από τη FED. Πάντως, οι αποδόσεις υποχώρησαν σημαντικά την Παρασκευή.

    Πλέον το ενδιαφέρον της αγοράς είναι στραμμένο στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve του Ιανουαρίου, η οποία θα ξεκινήσει την Τρίτη.

    Διαβάστε επίσης

    Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές – Βουτιά 16,6% για τη Siemens Energy

    Χάος στην αγορά crypto: Βουτιά έως τα 37.700 δολάρια για το Bitcoin, άνω του 14% η πτώση στο Ether

    Θετική ξανά η εβδομάδα για τον χρυσό, παρά την πτώση της Παρασκευής – Εβδομαδιαίο άλμα 12% για το παλλάδιο



    ΣΧΟΛΙΑ