• Cryptocurrencies

    Χάος στην αγορά crypto: Βουτιά έως τα 37.700 δολάρια για το Bitcoin, άνω του 14% η πτώση στο Ether

    • NewsRoom


    Συνεχίζεται ακάθεκτο το ισχυρό sell-off στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να βουλιάζει κάτω από τα 40.000 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

    Η ανησυχία που επικρατεί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων έρχεται μετά το πρόσφατο άλμα των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς η FED ετοιμάζεται για την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει το άλμα του πληθωρισμού. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να μην αναμένουν κάποια άμεση κίνηση αύξησης των βασικών της επιτοκίων. Ωστόσο, η αγορά αναμένει πως η FED θα προχωρήσει συνολικά σε 4 αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων μέσα στο 2022.

    Σύμφωνα με την κυρίαρχη πεποίθηση που επικρατεί στον επενδυτικό κόσμο το bitcoin λειτουργεί ως αντιστάθμισμα έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μιας περισσότερο επιθετικής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της FED ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες το κρυπτονόμισμα.

    Το Bitcoin υποχωρεί αυτή την ώρα κατά σχεδόν 11 % στα 38.340 δολάρια, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα  η τιμή του είχε αγγίξει τα 37.700 δολάρια. Βουτιά 14% πραγματοποιεί και το Ether, που κινείται στα 2.775 δολάρια.
    Οι τιμές του Bitcoin έχουν υποχωρήσει απότομα και το ψηφιακό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του από τα ιστορικά υψηλά των 69.000 δολαρίων που κατέγραψε τον Νοέμβριο του 2021.

    Σύμφωνα με την CoinGlass , οι ρευστοποιήσεις ξεπέρασαν τα 800 εκατ. δολάρια τις τελευταίες 24 ώρες.

    Όπως αναφέρει το Coindesk, η Binance ηγήθηκε των ανταλλαγών με ρευστοποιήσεις στα 173 εκατομμύρια δολάρια. Το ανταλλακτήριο OKEx με επίκεντρο την Ασία ήταν το επόμενο στα 170 εκατομμύρια δολάρια, με την πλειονότητα των θέσεων να είναι long. Η μεγαλύτερη μεμονωμένη εντολή εκκαθάρισης έλαβε χώρα στο Bitmex και αποτιμήθηκε στα 9,91 εκατομμύρια δολάρια.
    Την ίδια ώρα στη Wall Street, η μετοχή της Coinbase υποχωρεί κατά 11,91% , ενώ της MicroStrategy, η οποία διατηρούσε περίπου 124.391 bitcoin στον ισολογισμό του στα τέλη Δεκεμβρίου, κινείται στο -11,54%. Οι μετοχές της Robinhood της οποίας τα έσοδα από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο έτος, κινούνται στο -4
    Στο καθημερινό της σημείωμα, η Delphi Digital έγραψε ότι οι επενδυτές τιμολογούν σε πολυάριθμες αυξήσεις επιτοκίων, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

    Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αγορά crypto μπορεί να οδεύσει προς ύφεση σύντομα, καθώς ο αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος και οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών περιόρισαν τις προοπτικές του bitcoin.

    Την ίδια ώρα, οι ρυθμιστικές αρχές καταπολεμούν τα κρυπτονομίσματα. Η Κίνα απαγορεύει πλήρως όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα crypto και οι αρχές των ΗΠΑ περιορίζουν επίσης ορισμένες πτυχές της αγοράς.

    Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, που είναι η 3η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, εισηγήθηκε την απαγόρευση χρήσης και εξόρυξης των crypto.



    ΣΧΟΛΙΑ