• Σχόλιο Αγοράς

    Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές – Βουτιά 16,6% για τη Siemens Energy

    • NewsRoom
    αγορες


    Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι ευρωαγορές, με την ανησυχία που προκαλεί η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων να παραμένει πάνω από την αγορά, παρά τη σημερινή τους υποχώρηση.

    Η νέα βουτιά που πραγματοποίησε την Πέμπτη η Wall Street αλλά και η άσχημη εκκίνησή της την Παρασκευή, υπό το βάρος των ισχυρών απωλειών στην Netflix, ενίσχυσε την αρνητική εικόνα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

    Πέρα από το ζήτημα του πληθωρισμού και των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών, που επηρεάζει τις αποδόσεις των ομολόγων, οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία και τις κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα, με την ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας να αυξάνεται όλο και περισσότερο, την ώρα που οι πραγματοποιούνται συζητήσεις σε ψυχρό κλίμα μεταξύ του Άντονι Μπλίνκεν με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία, οι επενδυτές είδαν τις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να μειώνονται κατά 3,7% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πολύ κάτω από την πτώση 0,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

    Κάπως έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.494,13 μονάδες με πτώση 1,20%. Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 15.603,88 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,94% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 7.068,59 μονάδες  με πτώση 1,75%.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 27.061,40 μονάδες με πτώση 1,84% και στην Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε στις 8.694,70 μονάδες  πτωτικά με 1,36%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 474,44 μονάδες με πτώση1,84%.

    Από τις μετοχές του δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η γερμανική εταιρεία λογισμικού, TeamViewer AG, η οποία έκλεισε στο +4,28%.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη κατέγραψε μετοχή της Siemens Energy AG, γερμανική εταιρεία ενέργειας που δημιουργήθηκε από την απόσχιση του πρώην τμήματος φυσικού αερίου και ενέργειας του Ομίλου Siemens και περιλαμβάνει μερίδιο 67% της Siemens Gamesa, κλείνοντας στο -16,63%. Η Siemens Gamesa μείωσε κατά 13% την πρόβλεψή της για τα έσοδα το 2022 αργά την Πέμπτη, μετά τις ζημιές που κατέγραψε στο τρίμηνο λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Διαβάστε επίσης

    Χάος στην αγορά crypto: Βουτιά έως τα 37.700 δολάρια για το Bitcoin, άνω του 14% η πτώση στο Ether

    Χρηματιστήριο: Εντολή αγοράς για 60 εκατ. μετοχές της Alpha από τις 10 Ιανουαρίου – Άντεξε ο δείκτης, υπό κατάρρευση οι ευρωπαϊκές αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ