• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τέλος στο τετραήμερο ανοδικό σερί, βουτιά μεγαλύτερη του 1% για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Τέλος στο τετραήμερο ανοδικό σερί μπήκε την Τετάρτη στη Wall Street, καθώς οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από τις δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη περί προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας άρχισαν να υποχωρούν.

    O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε πως η Μόσχα θεωρεί πως δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, την ώρα που οι ΗΠΑ προειδοποιούν πως Μόσχα αποσύρει προσωρινά τις δυνάμεις της γύρω από το Κίεβο και άλλες περιοχές προκειμένου να τις ανασυντάξει, κερδίζοντας χρόνο. Την ίδια ώρα, νέοι βομβαρδισμοί και μάχες σημειώθηκαν ξανά σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

    Παράλληλα, η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τις εξελίξεις γύρω από την απαίτηση της Ρωσίας για την πληρωμή με ρούβλι στις εισαγωγές ρωσικού αερίου στις «μη φιλικές» προς αυτή χώρες. Πάντως, η Μόσχα έσπευσε να κάνει ένα βήμα πίσω, δηλώνοντας πως θα υπάρξει μεταβατική περίοδος. Η ανησυχία πάντως που επικράτησε στην Ευρώπη οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, επηρεάζοντας σημαντικά και την αγορά των μετοχών.

    Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την αγορά ομολόγων καθώς οι αποδόσεις του αμερικανικού πενταετούς και 30ετούς ομολόγου αντιστράφηκαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά από το 2016 και η διαφορά μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς επιτοκίου έφτασε κοντά στο να αντιστραφεί την Τρίτη. Οι αντιστροφές της καμπύλης απόδοσης θεωρούνται από ορισμένους εμπόρους και οικονομολόγους ως δείκτης ύφεσης. Την Τετάρτη, η διαφορά μεταξύ 2ετούς και 10ετούς διατηρήθηκε κοντά στις 3 μονάδες βάσης, αλλά οι μετοχές των τραπεζών δέχθηκαν πιέσεις.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.228,81 μονάδες με απώλειες -0,19%, ο S&P 500 στις 4.602,45 μονάδες με πτώση -0,63% ενώ ο Nasdaq στις 14.442,27 μονάδες με βουτιά -1,21%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι  UnitedHealth Group (1,98%), Walmart (1,79%) και Johnson & Johnson (1,04%), ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι  μετοχές των Visa (-1,83%), Salesforce (-2,87%) και Home Depot (-2,91%). Μεταξύ των χαμένων του δείκτη ήταν και η μετοχή της Apple (-0,66%) η οποία διόρθωσε μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδιάσεις.

    Αρκετές μετοχές λιανικής δέχθηκαν πιέσεις την Τετάρτη μετά από μια σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου, συμπεριλαμβανομένων των Five Below που υποχώρησε κατά 6,5% και της Chewy που  έκλεισε στο -16%. Η RH υποχώρησε κατά -13% αφού τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου της εταιρείας ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Αντίθετα, η μετοχή της Lululemon σημείωσε άνοδο άνω του 9% μετά την έκδοση αισιόδοξου guidance και την ανακοίνωση ενός προγράμματος αγοράς μετοχών.

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών, με τη Marvell Technology να υποχωρεί 4% και τη Nvidia να υποχωρεί περισσότερο από 3%. Η Micron υποχώρησε 3,5% παρά τα ισχυρότερα των αναμενόμενων κέρδη που ανακοίνωσε.

    Διαβάστε επίσης

    Σε θετικό έδαφος επέστρεψε το πετρέλαιο – Άλμα 8,87% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ