• Σχόλιο Αγοράς

    Σε θετικό έδαφος επέστρεψε το πετρέλαιο – Άλμα 8,87% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

    αγωγοί φυσικού αερίου


    Σε θετικό έδαφος, με σημαντική μάλιστα άνοδο, επανήλθαν την Τετάρτη οι τιμές του αργού, καθώς οι δηλώσεις περί προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να ξεθωριάζουν.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης δεν επέφερε καμία «πρόοδο», ούτε προέκυψε κάτι ελπιδοφόρο.  Την ίδια ώρα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται γύρω από το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, ενώ οι Αμερικανοί μιλούν ξεκάθαρα για κίνηση της Ρωσίας για να κερδίσει χρόνο και να μπορέσει να αντασυνταχθεί.

    Παράλληλα, στο προσκήνιο βρίσκεται και το ζήτημα των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών στην Ευρώπη και η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή με ρούβια. Η Μόσχα δήλωσε πως θα υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής, ενώ έκανε μια νέα πρόταση που αφορά την συνέχεια της αγοράς με ευρώ μέσω της Gazprom Bank και τη μετατροπή τους στη συνέχεια σε ρούβλια.

    Σε αυτό το κλίμα το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης με άνοδο 3,3% στα 107,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το το αργό τύπου Brent, παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκε κατά  3,2% στα 113,75 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ (TTF) σημείωσε άνοδο 8,87% στα 118 ευρώ η μεγαβατώρα, Μέσα στην ημέρα πάντως, και πριν την αναδίπλωση του Κρεμλίνου, είχε ξεπεράσει τα 123 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ