• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στο «κόκκινο» τα futures εν μέσω ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Απότομα χαμηλότερα αναμένεται να ανοίξουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα παγκοσμίως.

    Τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάιο κατέγραψε την προηγούμενη ο δείκτης Nasdaq, υποχωρώντας 1,87%. Πτωτική εβδομάδα ήταν και τον Dow Jones ο οποίος υποχώρησε 0,52% και ο S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα επίσης πτωτικά κατά 0,97%. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,6%, μετά την υποχώρηση κατά 1,7% τον Μάιο, δείχνοντας πως η ζήτηση στη χώρα παραμένει ισχυρή, παρά τις δαπάνες των Αμερικανών για τις υπηρεσίες. Κάτι που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη έδειξαν πτώση, από το 85,8 τον Ιούνιο στο 80,8, καθώς οι Αμερικανοί φαίνεται να ανησυχούν για τον υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές ανέμεναν να ενισχυθεί στο 86.3.

    Ωστόσο η ταχύτατη μετάδοση του κορονοϊού εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, επηρεάζει βαθύτατα τις αγορές. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 70% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 26%, με τα κρούσματα κυρίως να αφορούν περιοχές της χώρας με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ο μέσος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είναι πλέον πάνω από 26.000, υπερδιπλάσιος από το χαμηλό του Ιουνίου σύμφωνα με στοιχεία του CDC, με τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων να παρατηρείται στο Αρκάνσας, τη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα, το Μιζούρι και τη Νεβάδα – όλες πολιτείες με ποσοστά εμβολιασμού χαμηλότερα του μέσου όρου.

    Στις εταιρικές ειδήσεις, η Zoom Video ανακοίνωσε συμφωνία 14,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας τηλεφωνικών κέντρων βασισμένων σε cloud, Five9 Inc, στην μεγαλύτερή της εξαγορά, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός στον τομέα των τηλεδιασκέψεων. Η μετοχή ωστόσο υποχωρεί προσυνεδριακά κατά 1,1%. Η μετοχή της Facebook σημειώνει πτώση 0,85% καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι «σκοτώνει ανθρώπους» επιτρέποντας την εξάπλωση των «fake news» σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

    Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα επηρεάζει αρνητικά τις μετοχές ταξιδιού, με τη μετοχή της Delta Air Lines να σημειώνει πτώση 4,3%, η Boeing υποχωρεί κατά 2,8%,  η μετοχή της United Airlines βουλιάζει 5%, η μετοχή της Southwest Airlines πέφτει 4% και η JetBlue Airways υποχωρεί 3,8%.

    Η μετοχή της Exxon Mobil σημείωσε πτώση 3,2%, η μετοχή της Chevron υποχωρεί 2,7% και η μετοχή της Marathon Petroleum επίσης σημειώνει βουτιά 3,3% μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς ο OPEC+ ξεπέρασε τις εσωτερικές «διαμάχες» και συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με το πλεόνασμα του αργού.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones δέχονται ισχυρές πιέσεις 1,52%, του S&P 500 υποχωρούν κατά 53 μονάδες ή 1,24% και του τεχνολογικού Nasdaq χάνουν 136 μονάδες ή 0,93%.



    ΣΧΟΛΙΑ