• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στο «κόκκινο» οι δείκτες εν όψει Fed – Βούλιαξε η Ford, ισχυρές απώλειες για τις τράπεζες

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον S&P να χάνει πάνω από 1% μακριά ωστόσο από τα χαμηλά ημέρας.

    Οι επενδυτές συνέχισαν τις πωλήσεις των μετοχών λόγω φόβων ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αύριο ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ θα ανακοινώσει την τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων σε διάστημα ολίγων μηνών, με την αγορά στην πλειοψηφία της να περιμένει ένα 0,75%, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα ανέβουν κατά 100 μονάδες βάσης.

    Η προθυμία της Fed να συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική ανησυχεί τους επενδυτές καθώς η στρατηγική αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε νέα ύφεση. Ωστόσο ο Πάουελ σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι κύριος στόχος είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού παρά τον «πόνο» που αναμένεται να προκαλέσει στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Σκοπός είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% με κάθε κόστος» είχε επισημάνει ο Πάουελ.

    Η επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμό που έχει θέσει η Fed είναι «αδύνατη αποστολή αν δεν προβλέπει και το σενάριο μιας ανώμαλης προσγείωσης για την οικονομία» τόνισε ωστόσο ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, πρόεδρος και CEO της Macro Associates. Ο Dr Doom όπως είναι το παρατσούκλι του -λόγω του ότι προέβλεψε το κραχ του 2008-  βλέπει μία «μακρά και άσχημη» ύφεση παγκοσμίως στο τέλος του 2022, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Παράλληλα βλέπει μια απότομη διόρθωση στις μετοχές του αμερικανικού δείκτη S&P 500. «Ακόμα και στην περίπτωση μιας ήπιας ύφεσης, ο S&P 500 μπορεί να πέσει κατά 30%», δήλωσε ο Ρουμπινί. «Στην περίπτωση μιας σκληρής προσγείωσης, η πτώση θα αγγίξει τα επίπεδα του 40%».

    Οικονομικά στοιχεία

    Απρόσμενη άνοδο εμφάνισαν οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση των ενοικίων έδωσε ώθηση στην αγορά κατασκευής πολυκατοικιών, με την εκτίναξη των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

    Ειδικότερα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν «άλμα» 12,2% τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,575 εκατομμυρίων μονάδων. Τον Ιούλιο οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν «βουτιά» 10,9%, μετά την πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων στα 1,404 εκατομμύρια μονάδες, έναντι 1,446 εκατομμυρίων που ήταν η αρχική μέτρηση.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Ford βούλιαξε κατά 12,4% αφού η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι το κόστος των προμηθευτών που σχετίζεται με τον πληθωρισμό θα είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια υψηλότερο από το αναμενόμενο το τρέχον τρίμηνο και εκτιμά ότι θα έχει 40.000 έως 45.000 οχήματα σε απόθεμα χωρίς ανταλλακτικά, γεγονός που θα καθυστερήσει τις πωλήσεις.

    Η μετοχή της Nike έκλεισε με πιέσεις άνω του 4% αφού η Barclays υποβάθμισε τη στάση της για τον λιανοπωλητή αθλητικών ενδυμάτων σε «equal weight» από «overweight», επικαλούμενη μια σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρεία καθώς οδεύει προς την έκθεση κερδών της επόμενης εβδομάδας.

    Με απώλειες έκλεισαν και οι τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της Morgan Stanley έπεσε κατά 1,7% αφού συμφώνησε να πληρώσει 35 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις χρεώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι απέτυχε επανειλημμένα να προστατεύσει προσωπικές πληροφορίες για εκατομμύρια πελάτες. Η Goldman Sachs επίσης διολίσθησε κατά 1,6%. Tο Bloomberg ανέφερε ότι η επενδυτική τράπεζα έχει απολύσει τουλάχιστον 25 τραπεζίτες στην Ασία, καθώς η μεταβλητότητα στις κεφαλαιαγορές καταπνίγει τη σύναψη συμφωνιών σε όλους τους τομείς. Citigroup και JP Morgan έχασαν στο κλείσιμο 2,06% και 1,9% αντίστοιχα.

    Η Amazon έχασε σχεδόν 2%, η Meta διολίσθησε 1,3% και η Alphabet επίσης έκλεισε στο κόκκινο με απώλειες 1,87%. Ηπιότερη πτώση κάτω του 1% για τις Tesla, Netflix και Microsoft.

    Η Apple είναι η μόνη μετοχή από τις μεγάλες της τεχνολογίας που διασώθηκε καθώς έκλεισε με κέρδη 1,57%. Νωρίτερα σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι νέες αυξημένες τιμές σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός πέρσι είχε προχωρήσει σε μειώσεις στις τιμές εκκίνησης στις εφαρμογές που βρίσκουν οι χρήστες στο App Store, από 1,09 ευρώ σε 99 λεπτά του ευρώ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Reuters, εκτός από τις χώρες της ευρωζώνης, οι αυξήσεις των τιμών θα πλήξουν τη Σουηδία και τη Πολωνία αλλά και χώρες της Ασίας, όπως η Ιαπωνία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ και της Νότιας Αμερικής όπως η Χιλή.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 1,01% στις 30.706 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 41 μονάδες ή 1,07% στις 3.858 μονάδες ενώ ηπιότερα με απώλειες 0,95% έκλεισε ο Nasdaq στις 11.425 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ