• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε θετικό έδαφος οι δείκτες – Προς το μεγαλύτερο ανοδικό του σερί από το 1987 ο Dow Jones

    Wall Street


    Σε θετικό έδαφος βρίσκονται μία ώρα περίπου μετά το άνοιγμα των αγορών, οι βασικοί δείκτες της Wall Street, αφήνοντας πίσω τους τα «ανάμεικτα συναισθήματα», που δημιούργησαν οι χθεσινές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ στους επενδυτές, μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης των επιτοκίων της Fed.

    Χθες, στις 14:00 (ώρα Αμερικής), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής προχώρησε στην ενδέκατη αύξηση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022, με τα βασικά της επιτόκια να κυμαίνονται στο 5,25 – 5,50%, φτάνοντας σε υψηλό 22 ετών.

    Μισή ώρα αργότερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον Σεπτέβριο να υπάρξει νέο πάγωμα των επιτοκίων της, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα έχει διαθέσιμα η Fed τους επόμενους μήνες για την πορεία της οικονομίας.

    «Κοιτάζοντας το μέλλον, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, για να προσδιορίσουμε την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής μας, που μπορεί να είναι κατάλληλη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζερόμ Πάουελ.

    Η συγκεκριμένη δήλωση δεν ήταν ξεκάθαρη σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας, γεγονός που προβλημάτισε τους επενδυτές, με τις αγορές να κλείνουν με μεικτά πρόσημα μετά τις ανακοινώσεις του Πάουελ και τον Dow Jones να επεκτείνει το ανοδικό του σερί στις 13 συνεδριάσεις.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.520,12 μονάδες με άνοδο 0,23%. Ο S&P 500 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02% στις 4.566,75 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε στις 14.127,28 μονάδες με πτώση -0,12%.

    Υπενθυμίζεται ότι στα τελευταία πρακτικά της FOMC της Fed, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζονταν υπέρ δύο νέων αυξήσεων των επιτοκίων μέσα στο 2023, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν οι αυξήσεις θα είναι διαδοχικές.

    Ωστόσο, τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας επηρέασαν θετικά τους επενδυτές, καθώς όπως όλα δείχνουν, η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική παρουσιάζοντας ανάπτυξη.

    Οι συνεχόμενες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν στα 1,690 εκατ. από τα 1,749 εκατ., διαψεύδοντας τους αναλυτές που υπολόγιζαν ότι θα αγγίξουν τα 1,750 εκατ.

    Αντίστοιχα, οι εβδομαδιαίες νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν στις 221 χιλιάδες από τις 228 χιλιάδες της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αγγίξουν τις 235 χιλιάδες.

    Αν η πορεία της οικονομίας συνεχίσει να κινείται με αυτούς τους ρυθμούς, δεν είναι καθόλου απίθανο, οι κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν την αυστηρική νομισματική πολιτική σύσφιξης, που ακολουθούν με στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% και να δοθεί ένα τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων τους.

    Πώς κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street

    Όπως φαίνεται από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, αυξάνονται ολοένα και περισσότερε οι πιαθανότητες για τον Dow Jones να συμπληρώσει σήμερα τις 14 ανοδικές συνεδριάσεις, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ανοδικό του σερί από το 1987. Ο δείκτης μία ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς,  κινείται με ήπια άνοδο 0,21% στις 35.593,48 μονάδες.

    O S&P 500 κινείται στις 4.592,54 μονάδες με ήπια άνοδο 0,56%. Από τους κλάδους του δείκτη, η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στον κλάδο Υπηρεσιών Επικοινωνίας (2,65%).

    Όσον αφορά τον Nasdaq κινείται στις 14.261,50 μονάδες με ήπια άνοδο 0,95%.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλήγμα στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών – Χάνουν 6 δισ. ευρώ λόγω ΕΚΤ

    Profile: Επανέναρξη του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών

    Λαγκαρντ: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ